Tutkimus: Puut kasvavat nopeammin kaupungissa kuin maalla – kaupungin saasteet puskevat kasveille haitallisen otsonin muualle

Münchenin teknillisen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan asia onkin toisinpäin. Maailman eräissä suurkaupungeissa puut kasvavat huomattavasti nopeammin kuin kaupunkien liepeillä ja maaseudulla. Syynä on tutkijoiden mukaan lämpösaarekeilmiö.

Tiheästi rakennetun kaupungin keskusta varastoi auringon lämpöä niin, että varsinkin yöaikaan kaupungissa voi olla useita asteita lämpimämpää kuin kauempana maaseudulla. Suurkaupungeissa lämpötilaero voi olla jopa yli kymmenen astetta.

Puiden kasvua ruokkii lisäksi ilmaston yleinen lämpeneminen. Tutkijat mittasivat puiden kokoa kymmenessä kaupungissa ympäri maailmaa ja julkaisivat tuloksensa Scientific Reports -tiedelehdessä.

Ilmaston lämpeneminen on tulosten mukaan ylipäätään nopeuttanut puiden kasvua jopa 17 prosenttia vuoden 1960 jälkeen. Ilmastovyöhykkeestä riippuen puut kasvavat kuitenkin kaupungeissa jopa 25 prosenttia nopeammin kuin maaseudulla.

Puiden vuotuinen kasvukausi

Lämpösaarekeilmiön synnyttämä lämmin ilma edistää kasvien yhteyttämistä, ja osansa voi olla myös kaupunki-ilman korkeammalla hiilidioksidipitoisuudella.

Tutkijat laskevat nyt, että lämpösaarekeilmiön ansiosta puiden vuotuinen kasvukausi kaupungeissa on jopa yhdeksän päivää pidempi kuin maaseudulla. Ilmaston lämpeneminen on lisäksi 30 vuoden aikana venyttänyt puiden kasvukautta kymmenisen päivää.

Yllättävämpi tekijä on otsoni, jota syntyy esimerkiksi autojen pakokaasuista.

Alailmakehän otsoni on myrkkyä kasveille, mutta sitä voi suurkaupungeissa olla yllättäen vähemmän kuin ympäröivällä maaseudulla.

Muut ilmansaasteet nimittäin siivoavat otsonia pois kaupunki-ilmasta, sillä otsonimolekyyli reagoi herkästi muiden kemikaalien kanssa.

Tämä on havaittu jo aiemmin New Yorkissa, jossa kaupungin keskustaan istutetut puut kasvoivat huomattavasti nopeammin kuin lajitoverinsa kaukana maaseudulla.

Saksalaistutkijat tarkastelivat puita suurissa kaupungeissa eri ilmastovyöhykkeillä.

Lauhkeaa vyöhykettä edustivat Berliini, Pariisi ja München, Suomen kaltaista pohjoista havumetsävyöhykettä Japanin Sapporo ja Kanadan Prince George.

Vaikutus oli huomattavin havumetsävyöhykkeellä ja Houstonin, Hanoin ja Australian Brisbanen kaltaisissa kaupungeissa, jotka kuuluvat lämpimään eli subtrooppiseen vyöhykkeeseen.

Välimerellistä ilmastoa edustivat Chilen Santiago ja Etelä-Afrikan Kapkaupunki. Siellä ei havaittu merkittävää eroa puiden kasvuvauhdissa.

Tutkijat aloittivat mittaukset kaupunkien ydinkeskustoista ja kulkivat siitä ulospäin kohti maaseutua neljään ilmansuuntaan.

He mittasivat puiden korkeuden ja niiden halkaisijan rinnan korkeudelta. He ottivat puista kairanäytteet vuosirenkaiden laskemiseksi. Kaiken kaikkiaan tutkimuksessa mitattiin lähes 1 400 puuta.

Ihannetapauksista puista olisi saatu mittoja jopa 500 metrin välein, mutta kaikissa kaupungeissa puita ei ollut tarpeeksi. Berliinissä mitat saatiin 252 puusta, kun Australian Brisbanessa jäätiin 66 puuhun.

Kaikissa tutkituissa maissa puiden kasvu oli nopeutunut vuodesta 1960 sekä maalla että kaupungissa, mutta Keski-Euroopassa kaupunkipuut jäivät kasvussa jälkeen maaseudun serkuistaan.

Tutkijat arvelevat, että joissain kaupungeissa vähäiset sademäärät, tiivis rakentaminen ja epäsuotuisa maaperä haittaavat kasvua niin paljon, että kaupunkien lämpövaikutuksesta ei ole enää hyötyä puille.

Nopea kasvutahti voi toisaalta lyhentää puun ikää, eivätkä isot puut välttämättä saa kaupunkioloissa enää tarpeeksi vettä.

Ympäristönsuojelun professori Pekka Kauppi Helsingin yliopistosta pitää tuloksia uskottavina.

”Tunnen tutkimusryhmän, ja he tekevät hyvää työtä. Kaupunkipuut kasvavat hyvin jos niille annetaan edellytykset, ja meillä Suomessakin suurimmat puut ovat kaupungeissa”, Kauppi sanoo.

Suomessa jättipuita löytyy muun muassa Heinolasta, Turusta ja Helsingistä.

Saksalaistutkimuksessa ei mitattu pohjoismaisten kaupunkien puita, mutta tulosten voi ajatella pätevän myös Suomeen.

Suurin kasvuero kaupungin ja maaseudun puiden välillä havaittiin juuri havumetsävyöhykkeen kaupungeissa.

”Näyttää siltä, että ilmaston suotuisuus viime aikoina voittaa haitalliset saastevahingot. Tulos kuulostaa uskottavalta eurooppalaisessa perspektiivissä, joskin Kiinan saastuneita kaupunkeja ei nyt ollut tutkimuksessa mukana”, Kauppi sanoo.

Suomessakin ilmaston lämpeneminen on vauhdittanut puiden kasvua yleisesti. 2000-luvulla puiden kannalta suotuisat ilmasto-olot ovat tuoneet vuotuiseen kasvuun jopa kymmenen prosenttia lisää.

Se tarkoittaa kymmentä miljoonaa kuutiota puuta lisää vuodessa.

”Ilmaston lämpeneminen tarkoittaa meillä kasvukausien pitenemistä ja puuston kasvun vahvistumista. Tällä lisäkasvulla voisi perustaa pari uutta Äänekosken sellutehdasta”, Kauppi suhteuttaa.

Lähde: Tutkimus: Puut kasvavat nopeammin kaupungissa kuin maalla – kaupungin saasteet puskevat kasveille haitallisen otsonin muualle – Tiede – Helsingin Sanomat

Kategoria(t): Ympäristö Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.