Karhuja havaittu Itä-Suomessa kotipihoilla – pikaruoka vaarantaa terveyden

Roskiksia ja kompostia kaivelleet ja niiden sisältöä ympäriinsä levitelleet karhut ovat vierailleet Lammen pihalla tiheästi koko kesän ajan.

Poliisi yritti karkottaa karhuja pihamaalta erilaisilla keinoilla monta kertaa. Ensimmäiseksi pihaan asennettiin riistakamera, jotta karhujen liikkeitä pystyttiin seuraamaan tarkemmin.

Kuvista paljastui, että karhuja vieraili pihalla useampi yhtä aikaa. Ainakin kaksi näkyi selvästi, mutta uskon että niitä on useampikin.

Seuraavaksi poliisi yritti ajaa karhuja tiehensä koirien avulla. Senkin jälkeen eläimet palasivat.

Sitten komposti ympäröitiin sähköpaimenella. Myöskään se ei karkottanut pihalla vierailevia karhuja. Lopulta yksi karhuista ammuttiin poliisin myöntämällä erikoisluvalla viime sunnuntaina.

170-kiloinen uros

Tiistaina poliisi tiedotti, että ammuttu eläin oli 170-kiloinen uroskarhu. Poliisi perusteli ampumista muiden toimien tehon osoittauduttua olemattomiksi.

Lisäksi paikalliset ihmiset ja mökkiläiset olivat hätistelleet karhuja pihoistaan tuloksetta lukuisia kertoja. Joensuun Huhtilammen, Uskalin ja Palon alueelta on kirjattu hätäkeskukseen touko-elokuun aikana yli 20 ilmoitusta piha-alueilla liikkuneista karhuista.

Riistakeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen ylläpitämään Tassu-järjestelmään on kirjattu alueelta yli 40 merkintää karhujen pihakäynneistä, poliisi listasi.

Poliisin mukaan yhden karhun lopettaminen ei poistanut ongelmaa, vaan seuraava ilmoitus roska-astioita kaataneesta karhusta tehtiin jo ampumista seuraavana iltana.

Riistanhoitoyhdistyksen arvion mukaan alueella liikkuvat karhut ovat jossakin vaiheessa tottuneet etsimään ravintoa asutuksen läheisyydessä ja poliisi on antanut alueelle uuden karkotusmääräyksen. 20.8. alkavan karhunmetsästyksen toivotaan tuovan ongelmaan jonkinlaisen ratkaisun.

Käytös muuttunut

Karhujen kanssa tuskaileva Anu Lampi asuu lapsuudenkodissaan, ja hän kertoo, ettei lähes 40 vuoden aikana muista karhujen kaivelleen roskiksia tai kompostia ikinä aiemmin. Sama kompostikin on ollut Lammin pihalla jo kymmenen vuotta.

Karhuja täällä on ollut aina, mutta jokin niiden käytöksessä on selvästi muuttunut.

Lammin mukaan karhut eivät enää pelkää ihmistä. Naapuri oli kertonut Lammelle kohdanneensa karhun silmästä silmään. Noin viidenkymmenen metrin päässä ollut eläin ei reagoinut hätistely-yrityksiin vaan seisoi hievahtamatta paikallaan.

Myös Joensuun riistanhoitoyhdistyksen Matti Kervinen kertoo, että havaintoja pihoissa vierailevista karhuista on tullut tänä vuonna ennätysmäärä.

–  Juuri Oskola ja lähialueet Itä-Suomessa ovat olleet karhujen suhteen ongelma tänä syksynä. Soittoja hätäkeskukseen on tullut useita kymmeniä.

Systemaattista toimintaa

Kervisen mukaan karhukanta Itä-Suomessa on vahva. Poikkeuksellista kannassa hänen mukaansa tänä syksynä on se, kuinka usein karhut vierailevat ihmisten pihoilla.

Lisäksi karhuille on syntynyt keskimääräistä enemmän poikasia yhtä pentuetta kohti. Kervisen mukaan nyt eletään juuri niitä aikoja, kun keväällä syntyneet poikaset opettelevat pärjäämään omillaan.

Hän epäilee lisääntyneiden pihavierailujen syyksi sitä, että joku on mahdollisesti syöttänyt karhuja.

Eläinten toiminta vaikuttaa systemaattiselta. Ne tietävät millä asialla liikkuvat. Jos yksi karhu onnistutaan karkottamaan, tulee pari muuta karhua samoilla asioilla tilalle.

Kervinen kertoo, että riistanhoitoyhdistyksessä on spekuloitu myös sitä, onko karhuille tarjolla tavallista vähemmän syötävää metsässä, minkä takia ne siirtyvät etsimään ruokaa ihmisten pihoilta.

Viljasato ei esimerkiksi ole vielä kypsynyt kunnolla ja karhu alkaa näihin aikoihin tankkaamaan ravintoa talvea varten. Huono mustikkasaalis metsässä voi myös vaikuttaa.

Metsästyskausi alkamassa

Karhunkaatokausi alkaa tämän syksyn osalta seuraavan viikon tiistaina. Kervinen uskoo, että tilanne pihaa häiriköivien karhujen suhteen rauhoittuu kun kaatokausi alkaa.

Kaatolupia on tänä vuonna myönnetty hieman vuotta 2018 vähemmän. Pohjois-Karjalan alueelle lupia on kuitenkin myönnetty kohdistetusti.

Lammen tytär hyppää koulutaksiin tien varresta, jonne hän joutuu ensin kävelemään metsän halki kulkevaa tietä vajaan kilometrin mittaisen matkan.

Tyttärelle on nyt myönnetty lupaa käyttää erityistä petokyytiä, jonka avulla hän pääsee taksille. Lupa petokyydin käyttöön on kuitenkin myönnetty vain muutamaksi viikoksi.

Ilmeisesti oletetaan, että häirikkökarhut on sen jälkeen kaadettu. En tiedä miten se voidaan taata.

Lähde: Karhu havaittu Itä-Suomessa kotipihalla – kaivelee roskiksia, syö kompostista

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.