Tutkimus: Pulut tunnistavat huonon johtamisen

Uusi tutkimus paljastaa, että puluparvi ottaa ohjakset omiin käsiinsä, jos niiden johtaja harhailee reitiltä.

Nyt pulujen terävyys saa lisätukea, sillä näyttäisi siltä, että urbaanissa ympäristössä viihtyvä laji osaa äänestää siivillään, jos johtaminen parvessa on huonoa.

Biology Letters -tiedejulkaisun tutkimuksessa selvitettiin, miten pulut toimivat, kun niiden johtaja lentää omille teilleen.

Lajeissa, joissa johtavilla yksilöillä on suuri vaikutus koko ryhmän päätöksiin, huonoon johtajuuteen ei ole varaa. Huono reittivalinta saattaa olla linnuille elämän ja kuoleman kysymys.

Tutkijaryhmä selvitti ensin pulujen johtajat seuraamalla niitä GPS-teknologialla lennon aikana. Sitten ryhmä eristi johtajat muista puluista ja sekoitti niiden sisäisen kellon keinovalolla. Pulut navigoivat auringon ja sisäisen kellon avulla, joten niiden suuntavaisto meni sekaisin.

Kun puluparvi sitten päästettiin lentoon, huonosti johtavat yksilöt menettivät kannatuksensa, eikä virheellinen reittitieto levinnyt parven hierarkiassa alemmille tasoille.

Forbesille antamassaan haastattelussa tutkimuksen johtaja Isobel Watts myönsi, ettei ryhmä ole varma, miten pulut korjaavat johtajansa tekemät virheet.

Watts arvioi, että kyse on johtajien itsevarmuudesta.

Voidaan spekuloida, että kyse on siitä, että virheellisesti informoidut johtajat alkavat epäillä omia kykyjään ja alkavat kiinnittää enemmän huomiota siihen, mitä niiden parvi tekee, tai sitten kyse on siitä, että parvi tunnistaa heikkouden johtajassaan ja ottaa enemmän kontrollia itselleen.

Lähde: Käsitys linnunaivoista saa taas kyytiä – Tutkimus: Pulut tunnistavat huonon johtamisen – Tiede – Ilta-Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.