Taula nuotion sytykseen

Taula on nuotion sytyksessä käytettävä sytyke, joka varastoi tuluksilla siihen iskettävän kipinän.

Parasta taulaa saa isosta taulakäävästä. Yhteen sytytykseen tarvitaan noin kynnen kokoinen pala taulaa, joten yhdestä käävästä saatavalla taulalla pystyy sytyttämään tulen useita kertoja.

Taulan valmistus

Taulaa saadaan koivunrungoissa kasvavasta taulakäävästä. Käävän tunnistaa kovasta harmaasta kuoresta ja alapuolella olevista ruskeista pillistöistä.

Kääpiä saa ympäristöministeriön tulkinnan mukaan ottaa jokamiehenoikeuden perusteella, eikä taulakääpä kuulu rauhoitettujen tai uhanalaisten kasvilajien joukkoon.

Tarvikkeet: elävä taulaskääpä, kattila, vettä 10 l, koivuntuhkaa 1dl tai ruokasoodaa 2-3 rl, kuminuija tai sileäksi vuoltu halko

Irrota kääpä puusta ja käävästä sen kova harmaa kuori sekä pillikerros. Elävän käävän tunnistaa alapuolella olevasta kosteasta pillistöstä, johon jää kynnellä raapaistessa viiru.

Pillikerroksen irrottamista voi helpottaa, jos leikkaat käävän pystysuunnassa halki ja, mikäli kääpä on päässyt kuivahtamaan, liotat sitä jonkin aikaa vedessä. Taulan valmistukseen käytetään jäljelle jäävää nahkamaista sisusta.

Keitä taulaa 15 minuuttia paksuhkossa seoksessa, jossa on koivun tuhkaa ja vettä tai vaihtoehtoisesti liota taulaa vähintään pari vuorokautta litrassa vettä, johon on liuotettu koivuntuhkaa tai ruokasoodaa.

Huuhdo tämän jälkeen taula hyvin, purista vedet pois ja anna kuivahtaa. Pehmitä ja levitä vielä kosteahkoa (ei kuivaa) taulaa nuijimalla alussa varovasti.

Piirakkapulikka tai kaulin on hyvä myös hyvä apu muotoilussa. Varsinkin paksua taulaa kannattaa välillä liottaa vedessä ja jatkaa sitten uudestaan kosteahkon taulan pehmittämistä nuijimalla ja käsin. Tavoitteena on tasainen n. 3 mm:n paksuinen taulalevy.

Laita taula kuivumaan ja vanuta sitä varovasti sormin pehmeäksi kuivumisen loppuvaiheessa.

Lopputuloksena on ruskehtavaa, säämiskän pehmeää valmista taulaa, joka saadaan kipinöistä helposti kytemään ja puhaltamalla hehkumaan.

Lähteitä ja lisää tietoa: 1. Retkeilijän Erätaidot osa I, Björn ”Nalle” Corander, Lohjan Offset 1995, ISBN 952-90-5258-8, 3. painos 2. Suuri retkeilykirja, Olli Aulio, Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 2008, ISBN 978-951-20-6793-0, 9. painos 3. http://www.metsavastaa.net/tulen_teko_esihistorialliseen_tapaan

Lähde: Taula – PartioWiki

Tallenna

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.