Koira haistaa pelon ihmisen hiestä ja ahdistuu itsekin

Toinen tutkimus selvitti, miten koirat viestivät ihmisille katseellaan.

Tiedetään, että koirat osaavat lukea ihmisen tunnetiloja. Ne tunnistavat vihaiset ja iloiset kasvot ja iloisen ja surullisen puheen.

Monta asiaa, joista koiranomistajat ovat pitkään ehkä olleet vakuuttuneita, on kuitenkin ollut vaikea vahvistaa tutkimuksissa. Varsin vähän on esimerkiksi tutkittu sitä, voivatko koirat haistaa ihmisen tunnetiloja.

Niillä on tunnetusti erinomainen hajuaisti ja ne saavat koiralenkilläkin muiden koirien hajuista ja jätöksistä paljon tietoa, joten miksipä eivät ihmisestäkin? Unkarilaiset ja italialaiset tutkijat tekivät pienen kokeen selvittääkseen asiaa.

Tutkijat keräsivät hikeä ihmisiltä, jotka oli pantu katsomaan videoita. Niiden oli tarkoitus herättää erilaisia tunteita: pelkoa, iloa tai ei erityisesti mitään.

Sitten tutkijat panivat koiran omistajansa kanssa huoneeseen, jossa oli myös vieras ihminen. Koira saattoi liikkua huoneessa vapaasti. Lisäksi huoneeseen laitettiin joko pelokkaan, iloisen tai neutraalissa tunnetilassa olleen ihmisen hikeä.

Hien luovuttajat osallistuivat kokeeseen vain eritteillään. He eivät olleet itse tilanteessa mukana.

Tutkijat huomasivat, että kun huoneessa oli pelkoa kokeneen ihmisen hikeä, myös koirat ahdistuivat. Niiden sydämen syke nousi, ne hakivat enemmän turvaa omistajastaan eivätkä uskaltaneet niin helposti lähestyä huoneessa ollutta vierasta ihmistä.

Pelokkaan ihmisen hikeä haistavan koiran reaktio erosi selvästi iloista tai neutraalia hikinäytettä aistivien koirien tunnelmista. Tutkimuksessa käytetyt koirat olivat labradorinnoutajia ja kultaisia noutajia.

Tutkija Márta Gácsi Budapestin Eötvös Loránd -yliopistosta kertoo New Scientist -lehdessä, että vaikka tiedetään hyvin koirien keräävän aisteillaan tietoa muista koirista ja ihmisistä, ei ole helppo erottaa tutkimuksessa sitä, minkä aistin kautta tieto välittyy.

Tutkimus ilmestyi Animal Cognition -lehdessä.

Toisessa tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin sitä, miten koirat ilmehtivät omistajilleen. Tutkimusta johti koirien mielenliikkeisiin erikoistunut tohtori Julianne Kaminski Portsmouthin yliopistosta Englannista.

Tutkijoita kiinnosti se, miten hyvin koirat osaavat hallita ilmeitään ja osaavatko ne ehkä jopa manipuloida omistajia ilmeillään. Eläinten ilmeiden ajatellaan pitkälti olevan tahdosta riippumattomia ja kuvastavan niiden sisäisiä tunnetiloja sen sijaan, että eläimet varsinaisesti viestisivät ilmeillään.

Tutkijat kuitenkin huomasivat, että koirat ilmeilevät enemmän silloin kuin omistaja katsoo niitä. Eivätkä ne tee sitä kerjätäkseen ruokaa, vaan katsekontakti riittää.

Tutkimuksessa 24 koiran ilmeitä kuvattiin, kun ihminen teki eri asioita. Ihminen oli joko selkä koiraan päin tai katsoi tätä. Sitten ihminen joko tarjosi koiralle herkkupalaa tai ei tarjonnut.

Koirien kasvoja analysoimalla havaittiin, että ihmisen katseen havaitessaan koirat tyypillisesti esittelivät kieltään ja nostivat sisempiä kulmakarvojaan, mikä sai niiden silmät näyttämään suuremmilta.

Ruoan tarjoamisella ei näyttänyt olevan mitään vaikutusta – koira ei siis ilmehtinyt ruokaa saadakseen, vaan ilahtui vain nähdessään ihmisen, tutkijat päättelevät.

Niiden ilmehdintä on siis viestintää.

On hyvä kysymys, pystyisikö koira manipuloimaan ihmistä ilmeillään saavuttaakseen jotain haluamaansa, vaikkapa juuri ruokaa. Tämä vaatisi kuitenkin melko kehittyneitä älynlahjoja.

Vaikka koirat tunnetusti ovatkin älykkäitä, manipulointiin ne eivät välttämättä kykene. Manipuloinnista ei nyt saatukaan viitteitä, mutta tutkijat esittävät kuitenkin kiintoisan hypoteesin.

Kulmakarvojen nosto tavalla, joka saa silmät suurentumaan, voi saada ihmisen heltymään. Suurisilmäisyys lisää lapsenomaisia piirteitä, ja moni koirarotu on jalostettu näyttämään hieman vauvamaiselta.

Kävisi järkeen, että koirat oppisivat näitä piirteitä myös hyödyntämään. Tämän todistaminen tai kumoaminen vaatii kuitenkin vielä lisää tutkimusta.

Ilmetutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Lähde: Koira haistaa pelon ihmisen hiestä ja ahdistuu itsekin – Tiede – Helsingin Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.