Suuroperaatio esti täpärästi katastrofin Hyvinkäällä – lähtenyt nuotiosta, vaikka metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty.

Hyvinkään Kytäjällä riehunut voimakas tulipalo saatiin iltaan mennessä kontrolliin. Yhteensä noin hehtaarin kokoinen alue paloi.

Ainekset suurempaankin katastrofiin olivat olemassa, sillä rutikuivassa maastossa tuli leviää helposti ja liekit lähestyivät arvokasta Natura-luonnonsuojelualuetta. Kytäjä-Usmin Natura-alueella esiintyy uhanalaisia ja harvinaisia kasvi- ja lintulajeja, kuten hajuheinää ja kaakkureita.

Päivystävä palomestari Kalle Kaipanen ei ollut itse paikalla sammutustöissä eilen tiistaina, mutta kertoo, että hankala maasto vaikeutti tilannetta.

”Veneellä tuotiin pumppuja rantaan ja rajavartiolaitoksen helikopteri kävi 14 kertaa pudottamassa vettä. Yhteensä 28 000 litraa vettä pudotettiin.”

Hätäkeskus sai tiedon palosta eilen hieman ennen yhtätoista aamupäivällä. Paikalla oli yhteensä 14 pelastusyksikköä Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

”Kello 19 jälkeen illalla palokunnat tulivat pois alueelta. Kytäjän kartanolta saatiin väkeä vahtimaan yön ajaksi siltä varalta, että savua olisi noussut taas.”

Tulipalon syttymissyytä ei vielä tiedetä, mutta pelastuslaitos epäilee sen lähteneen nuotiosta, vaikka metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty.

Alueella toimiva riistanhoitaja Antti Eklund ei vain epäile. Hän on täysin varma, että ihminen aiheutti palon.

”Ei ole mitään muuta vaihtoehtoa tässä tapauksessa.” Kaipanen muistuttaa, että kaikki tulenteko on tällä hetkellä ehdottomasti kiellettyä.

”Tällä hetkellä tarvitaan äärimmäistä varovaisuutta. Edes silmälaseja ei kannata jättää pöydälle aurinkoon ja jopa rikkinäiset pullot maastossa voivat aurinkoisella kelillä sytyttää palon. Kuiva heinikko syttyy nopeasti.”

Tämä oli jo toinen maastopalo Kytäjällä tänä kesänä, sillä myös kesäkuussa alueella paloi. Antti Eklundin mukaan eilinen oli läheltä piti -tilanne.

”Vuonna 2003 täällä paloi 30 hehtaaria metsää. Nyt olisi helposti voinut tapahtua jotain vastaava. Eilen oli kaikki mahdollisuudet toiselle isolle onnettomuudelle olemassa. Vaikkei niin käynyt, niin kannattaa miettiä kuinka järkyttävän paljon yhteiskunnan varoja meni eilen sammutustöihin.”

Eklund toivoisi, että ihmiset kunnioittaisivat luontoa enemmän.

”Iso ongelma on, etteivät ihmiset osaa jälkisammutusta. Tullaan järven viereen, paistetaan makkarat, mutta kun eväät on syöty, niin unohdetaan, että se jälkisammutus on aina tehtävä.

Alusta loppuun pitää muistaa, että luonto on jätettävä samaan tilaan kuin se on sinne tultaessa. Siellä ollaan vieraana.”

Lähde: Suuroperaatio esti täpärästi katastrofin: Kuva näyttää, miten leviävä metsäpalo täyttää metsän savulla – Hyvinkää | HS.fi

Kategoria(t): Metsänhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.