Karjan laitumet tuovat lintuja – lanta tuo oman erityisen hyönteislajistonsa

Nyt laiduntavat lehmät ovat Etelä-Suomessa tuiki harvinaisia, eikä niitä yleisesti näe paljon muuallakaan.

Eikä laiduntaminen ole enää itsestään selvää. Parsinavetan lehmien on saatava ulkoilla kesäaikaan vähintään 60 päivää, mutta ulkoilu ei välttämättä tarkoita laidunta, vaan pelkkä aitaus riittää.

Pihattonavettaa ulkoiluvelvoite ei koske; tilanpitäjä saa järjestää asian miten parhaaksi näkee.

Poikkeus on kuitenkin luomutila: luomusäädösten mukaan lehmien on päästävä kunnolla laitumelle.

Nyt lehmälaitumet ovat vähissä ja samoin on käynyt peltolintujen – ja paljolti nämä kaksi asiaa liittyvät yhteen.

Karjan läsnäolo kasvattaa hyönteisten määrää

Suomessa tehdystä tutkimuksesta, jossa oli arvioitu ympäristötukien linnuille antamia hyötyjä. Tutkimuksen mukaan lintumääriä kasvatti erityisesti luomueläintilojen läheisyys.

Valtaosa luomueläintiloista on karjatiloja, joilla karja pääsee laiduntamaan.

Laidunmaat ovat monirakenteisen kasvillisuuden ja lannan ansiosta monien hyönteisten suosiossa ja ne tarjoavat siten linnuille enemmän ravintoa.

Luomueläintilat hyödyttivätkin eniten hyönteisiä ravintonaan käyttäviä lintuja, kuten pääskyjä ja kottaraisia.

Tämä kannattaa muistaa myös kaupassa. Jos ostat naudanlihaa tai maitotuotteita, luomua ostamalla tuet karjan laiduntamista ja siten myös peltolintujen elinmahdollisuuksia.

Karjan läsnäolo nostattaa hyönteismaailman sellaiseen runsauteen, että lintujen ravinnon hankinta ratkaisevalla tavalla helpottuu.

Pelkästään lanta luo oman, erityisen hyönteislajistonsa. Parasta olisi, jos vielä karja olisi monimuotoista, toisin sanoen nautojen lisäksi laidunnettaisiin siellä täällä myös hevosia ja lampaita.

Eläinperäisten tuotteiden hinnat pidetään keinotekoisen alhaisina. Jos ne olisivat pikemminkin lisuke tai juhlaruokaa, niistä voitaisiin maksaa enemmän ja sen myötä taata eläimille paremmat olot.

Ei myöskään toivottavaa, että märehtijöiden lihan ja maitotuotteiden sijaan siirrytään käyttämään sian- ja broilerinlihaa. Sikojen ja broilerien kasvatus ei tarjoa karjan laiduntamisen kaltaista kompensaatiota.

Lähde: Karjan laitumet tuovat lintuja

Kategoria(t): Ympäristö. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.