Nivalan hirvilupien määrä laskussa – Hirvikanta on edelleen yli tavoitekannan

Nivalan ja muiden Kalajokilaakson alueen hirvilupiin ei tullut aikuisehtoa eli paljonko luvilla saa kaataa aikuisia hirviä. Muilla Oulun hirvitalousalueilla myönnettyihin hirvilupiin tämä ehto tuli.

Nivalaan on myönnetty tulevalle kaudelle 107 hirven kaatolupaa. Määrät ovat olleet laskusuunnassa, sillä viime vuonna lupia myönnettiin 128 ja toissa vuonna 148.

Kalajokilaakson hirvikanta oli Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan viime talvena 3,2 hirveä tuhannella hehtaarilla.

Se oli edellisen syksyn verotuksella laskenut noin 3,8 hirvestä. Hirvitiheys on kuitenkin edelleen yli Oulun alueellisen riistaneuvoston asettaman tavoitekannan, joka on 2,6-3,1 hirveä tuhatta hehtaaria kohden.

Nivalan hirvilupien määrä on pienempi kuin muissa Kalajokilaakson kunnissa. Pyhäjärvelle lupia tuli 258, Ylivieskaan 190 ja Sieviin 181. Haapajärvelle ja Reisjärvelle lupia myönnettiin yhteensä 296 ja Kalajoelle ja Alavieskaan 276.

Koko Kalajokilaakson alueella hirvilupien määrä laski viime kaudesta reilulla kahdella sadalla. Tämän kauden kaatolupien määrä on 1308, viime vuoden 1535 ja toissa vuoden 1455.

Oulun toimialueelle tuli yhteensä 5795 pyyntilupaa tulevalle hirvenmetsästyskaudelle.

Myönnetty lupamäärä on selvästi pienempi kuin vuonna 2018, jolloin pyyntilupia myönnettiin 8459 kappaletta. Luonnonvarakeskus arvioi koko Oulun riistakeskusalueen hirvikannan kooksi viime syksyn jahdin jälkeen noin 9400 hirveä.

Hirveä on mahdollista pyytää vahtimalla pellolta 1. syyskuuta alkaen. Lokakuun toisena lauantaina käynnistyvä varsinainen hirvenmetsästyskausi jatkuu vuoden loppuun, ja sen jälkeenkin hirveä saa metsästää ilman koiraa tammikuun 15. päivään asti.

Lähde: Nivalan hirvilupien määrä laskussa – Hirvikanta on edelleen yli tavoitekannan

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.