Supikoirista löytyi trikiiniä Kuusankoskelta — Loismadot voivat päätyä myös ihmiseen, oireet muistuttavat ruokamyrkytystä

Ruokavirasto on tutkinut myös kaksi Kouvolasta pyydettyä supikoiraa. Ne molemmat kantoivat trikiiniloisia. Trikiinimato on sukkulamato, jota voi olla kaikissa lihaa syövissä eläimissä ja myös ihmisissä.

Loinen leviää eläimestä toiseen

Madot aiheuttavat trikiinitautia eli trikinoosia. Eläimillä taudin kulku on aivan samanlainen kuin ihmisillä.

Vapauduttuaan trikiinit asettuvat pohjukaissuolen ja tyhjäsuolen limakalvon poimuihin ja kypsyvät kolmessa tai neljässä päivässä sukukypsiksi.

Jos ravinnossa on vähän trikiinejä, voi taudin alkuvaihe olla lähes oireeton.

Jos taas trikiinejä on paljon, on seurauksena nopeasti voimakas suolistotulehdus, johon liittyy kuumetta, oksennuksia, ripulia ja mahdollisesti ihottumaa.

Oireet kuin ruokamyrkytyksessä

Oireet saatetaan helposti sekoittaa ruokamyrkytykseen.

Ripulin mukana erittyneet sulamattomat trikiinikotelot ja niistä juuri vapautuneet trikiinit saattavat tartuttaa sikoja, jos sairaiden ihmisten ulosteita joutuu sikojen ulottuville.

Valkealan-Kouvolan riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajan Kai Korven mukaan maastossa oleviin eläinten raatoihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Pahimmassa tapauksessa trikiini voi päätyä esimerkiksi metsästetyn villisian lihan mukana ihmisen elimistöön.

Villisiat saattavat syödä maastossa raatoja ja ne voivat sairastua. Sen kautta tauti voi kulkeutua ihmiseen.

Lähde: Kuusankoskelta pyydetyistä supikoirista löytyi trikiiniä — Loismadot voivat päätyä myös ihmiseen, oireet muistuttavat ruokamyrkytystä – Kouvolan Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.