Älä levitä hukkakauraa – Älä ruoki riistaa hukkakauralla

Tarkistamattomat kasvulohkot ja viljaerät voivat olla hukkakauran lähteenä.
Vilja alkuperä ja historiaa pitää pystyä jäljittämään, jotta minimoitaisiin tämän sitkeän rikkakasvin, hukkakauran, leviäminen.

Siemen säilyy maassa itämiskykyisenä jopa 10 vuotta

Hukkakauran siemen saattaa säilyä itämiskykyisenä maassa jopa 10 vuotta. Hukkakaura leviää herkästi ympäristössään, jos sitä ei torjuta.

Hukkakauran poistaminen kasvulohkoilta vaatii huomattavasti lisätyötä viljelijältä: kitkentä hukkakauralohkoilla vaatii useita henkilöitä, jotka kitkevät kasveja juurineen ja torjunta-ainekustannuksia sekä torjunnan jälkeistä tarkkailua on tehtävä jatkuvasti koska uusia taimettuu, ylimääräistä tarkkailua puhtailla lohkoilla ja viljelyrajoituksia, sekä sadon laatumenetyksiä.

Älä ruoki riistaa hukkakauralla

Riistan ja lintujen ruokkijoiden on pitää varmistaa, mistä vilja on peräisin. Hukkakauran leviäminen aiheuttaa suurta vahinkoa joutuessaan takaisin pelloille tai vainioille itämään.

Hukkakauran saastuttama peltopinta-ala on Suomessa tällä hetkellä noin 17 % koko peltoalasta eli runsas 384 000 hehtaaria.

Hukkakaura on erittäin haitallinen rikkakasvi, koska se kilpailee tehokkaasti varsinaisen viljelykasvin kanssa vedestä, ravinteista ja valosta.

Koska sillä ei ole käytännössä lainkaan rehuarvoa, se aiheuttaa sadolle laadunmenetyksiä. Yksi rehevä hukkakaurayksilö tuottaa helposti 100 siementä/röyhy ja suurin osa siemenistä varisee maahan jo ennen sadonkorjuuta.

Älä ruoki riistaa hukkakauralla.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.