Ravustus on tarkkaa puuhaa syötit samasta vesistöstä, jokirapu luokiteltu erittäin uhanalaiseksi – älä turmele jokirapukantaa ja levitä rapuruttoa

Suomen ravustuskausi alkaa sunnuntaina 21. heinäkuuta puolenpäivän aikaan. Kausi jatkuu lokakuun loppuun.

Rapuja saa sumputtaa vain siinä vesistön osassa, josta ne on pyydetty. Syötit tulisi pyytää samasta vesistöstä, jossa aiotaan ravustaa.

Mikäli syötit ovat muualta, tulee ne pakastaa ennen käyttöä, neuvoo liitto tiedotteessa.

Laiton jokirapu voi tulla kalliiksi

Ravustuskaudella saaliiksi voi saada sekä kotimaista jokirapua että pohjoisamerikkalaista alkuperää olevaa täplärapua. Rapuja ei saa pyytää ennen ravustuskauden alkua.

Mikäli saa ravun rauhoitusaikana, se pitää vapauttaa välittömästi pyyntiveteen.

Laittomasta jokiravun pyynnistä ravustajalle voidaan määrätä maksettavaksi jokiravun suojeluarvo, joka on 50 euroa ravulta.

Jokirapu luokiteltiin maaliskuussa erittäin uhanalaiseksi, jolloin lajille asetettiin suojeluarvo. Kalastusta ja ravustusta valvotaan tehostetusti tänä vuonna osana maa- ja metsätalousministeriön sekä Kalatalouden keskusliiton kampanjaa.

Paperit ja merrat kuntoon

Ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa. Metsähallituksen rapuvesillä saa ravustaa, kun on hankkinut ravustusluvan.

Lisäksi 18–64-vuotiailla ravustajilla täytyy olla maksettuna kalastonhoitomaksu.

Ravustuksessa käytettävät merrat on merkittävä kohoilla, jotka yltävät vähintään 5 senttimetrin korkeuteen veden pinnasta.

Lisäksi merroissa tulee olla ravustajan nimi ja yhteystiedot sekä pyydysmerkki, jos vesialueen omistaja sellaista vaatii.

Ravustajaa kehotetaan myös täyttämään saalispalautelomake ravustuksen jälkeen. Saalispalautelomake lähetetään ravustajalle postitse ravustusluvan mukana.

Lähde: Ravustus on tarkkaa puuhaa – älä turmele jokirapukantaa ja levitä itse rapuruttoa – Savon Sanomat

Kategoria(t): Kalastus Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.