Hukkakaura on lisääntynyt hanhien, joutsenten ja kurkien suosimilla levähdys- ja ruokailualueilla

Pelloille jääviin hanhien, joutsenten ja kurkien ulosteisiin liittyy vakava ongelma – hukkakaura.

Suomessakin merkittävästi lisääntyneen, lakisääteisestikin vastustettavan rikkakasvin, hukkakauran, yksi leviämiskanava on lisääntynyt valkoposkihanhi,  joutsen ja kurki kantaa.

Levähdys- ja ruokailualueet

Kasvukauden aikana on monin paikoin tullut muutamia uusia hukkakauraesiintymiä, joilla on ollut yksi yhteinen tekijä.

Alueet, joista on löytynyt hukkakauraa, ovat myös hanhien, joutsenten ja kurkien suosimia levähdys- ja ruokailualueita. Kun linnut ruokailevat muuttomatkallaan hukkakauran saastumalla alueilla, lentää myös hukkakauran siemenet toiseen paikkaan, siemen leviää linnun ulosteessa tai höyhenpeitteessä.

Hukkakaura voi levitä maasta toiseen.

Tämän vuoksi kannattaa peltoon  merkitä ne hukkakauran esiintymiselle alttiit riskialueet, joissa hanhet, joutsenet ja kurjet viihtyvät.

Jos pellosta on jo tavattu hukkakauraa ne tulisi kyntää heti puinnin jälkeen, lintujen välityksellä tapahtuvan leviämisen estämiseksi. Tietysti on otettava huomioon muu tarve, esimerkiksi juolavehnän torjunta ja tehdä ratkaisu tapauskohtaisesti.

Siemenet säilyvät muokkauskerroksessa

Nämä alueet, joissa hanhet, joutsenet ja kurjet viihtyvät, tulee tarkastaa huolella seuraavina kesinä heinäkuusta alkaen parin viikon välein. Koska hukkakauran siemenet ovat muokkauskerroksessa eri syvyydessä, jolloin ne myös orastuvat eriaikaan.

Kun hanhien, joutsenten ja kurkien ruokailualueet on pellolla selkeästi merkitty, näin voidaan riskialueet kohdentaa täsmällisesti.

Näin mahdollinen saastunta havaitaan heti ja torjunta on huomattavasti helpompaa. Työnä tarkkailu on huomattavasti helpompaa kuin pahaksi päässeen saastunnan torjunta.

Lintujen ruokailu , muutto ja levähdysalueilla on viljelysuunnitelmaa tehtäessä vältettävä kauran viljelyä. Koska silloin on hyvin suuri riski, että siemenviljan välityksellä hukkakaura leviää myös muille peltolohkoille.

Hukkakauran siemenet säilyttävät itävyyden vuosikausia muokkauskerroksessa.

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.