Vekku-ruuna löytyi verisenä laitumelta Siikaisissa – petoasiantuntijan mukaan hevonen todennäköisesti ajoi tiehensä varsoja kärkkyneen karhun

Hevoselta oli irronnut kolme kenkää ja sen keho on täynnä raatelujälkiä. Karhun hyökkäys oli seudulla jo toinen reilun vuoden aikana.

Sunnuntain ja maanantain välinen yö oli selvästi ollut dramaattinen Leväsjoen kylässä Siikaisissa.

Maanantaiaamuna tilallinen Heta Östergård löysi Vekun verisenä. Hän huomasi jotain olevan pielessä kävellessään laitumen ohi kohti viereistä navettaa.

”Ihmettelin, miten Vekku on tuon värinen, ja menin katsomaan onko se ihan ok, jos se olisi vaikka ollut ojassa jumissa”, Östergård kertoo. ”Kun se tuli lähemmäs, näin että siltä oli irronnut kenkä, joten ensin ajattelin sen repineen kengällä itseään.”

Lähellä asuva petoyhdyshenkilö Kalevi Koivumäki on vakuuttunut siitä, että Vekun vammat ovat karhun aiheuttamia.

Koivumäki kertoo, että todennäköisesti hyökännyt karhu oli nuori yksilö. Vanhemman karhun käpälissä hevosen selviytymismahdollisuudet olisivat olleet olemattomat.

”Karhu oli ottanut hevosesta kiinni takaapäin, sillä takalonkassa oli molemmin puolin karhun kynnenjäljet”, Koivumäki sanoo.

Lopulta verisen hevosen vammat osoittautuivat lieviksi. Hurja ulkoinen olemus johtui häntäruodossa olleesta pahimmasta haavasta, josta veri oli roiskunut pitkin kylkiä ja takajalkoja.

Tarkkaa tietoa laitumen yöllisistä tapahtumista ei ole. Asiantuntija Koivumäen mukaan raatelujäljet täsmäävät karhuun, ja kaikki laitumella olleet hevoset ovat kuitenkin hengissä.

Onko Vekku sankari, joka hätyytti karhun matkoihinsa ja pelasti samalla laitumella olleet kaksi pientä varsaa?

Östergård ei ole pitänyt karhun ilmestymistä todennäköisenä, sillä ympäristössä on muitakin asuintaloja eikä kovinkaan paljon metsää.

Noin 30 kilometrin päässä sijaitsevassa Kankaanpäässä sattui samankaltainen tapaus viime vuoden toukokuussa.

Lähde: Vekku-ruuna löytyi verisenä laitumelta – petoasiantuntijan mukaan hevonen todennäköisesti ajoi tiehensä varsoja kärkkyneen karhun – Kotimaa | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.