Susiaita suojaa niin lammasta kuin suttakin – ”Petoasenteet ehkä lievenevät”

Kotieläimiä suojellaan yhä useammin susiaidalla.

Aidoista on saatu hyviä kokemuksia, sille ne suojaavat kotieläimiä myös karhuilta ja koirilta. Samalla kun aita estää petovahinkoja, myös asenteiden susia kohtaan toivotaan lievenevän.

Suomessa on jo useita sähköisiä susiaitoja

Luonto-Liitto järjesti aitatalkoot Sievin Kukonkylässä Isokummun luomulammastilalla, kaksi viikkoa aikaisemmin aitaa rakennettiin Virroilla.

Materiaalit kustantaa maa- ja metsätalousministeriö, jos tila sijaitsee petoalueella.

Pystyttäminen on kuitenkin vapaaehtoisten ja tilallisten varassa. Talkoot ovat samalla Luonto-Liiton mielestä myönteistä sudensuojelutyötä.

Rakentaminen ei saisi olla vapaaehtoisten varassa, vaan valtion tulisi ottaa enemmän vastuuta petoasioiden hoitamisesta. Monet tilalliset kaipaavat juuri rakentamisapua, liitto painottaa tiedotteessaan.

Aita estää petoja hyökkäämästä kotieläinten kimppuun. Luonto-Liitto näkee tarvetta uusillekin  susiaidoille sekä vakiintuneille että uusille susialueille. Sievin Kukonkylän lammastilalla aidalle on tarvetta.

Tila sijaitsee petoalueella, ja aitaus on ainoa keino välttää susivahinkoja, kertoo luomulammaskasvattaja Satu Kumpulainen.

Luonto-Liiton mielestä koti- ja tuotantoeläinten suojaaminen pitää olla ensisijainen ratkaisu petovahinkojen estämiseksi susialueilla. Vahinkojen ennaltaehkäisyyn liitto ohjaisi huomattavasti nykyistä enemmän varoja.

Kun estetään petovahinkoja, samalla estetään, etteivät asenteet sutta kohtaan kärjistyisi petoalueilla, kertoo susiryhmän puheenjohtaja Mari Nyyssölä-Kiisla.

Lähde: Susiaita suojaa niin lammasta kuin suttakin – ”Petoasenteet ehkä lievenevät” | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.