Hukkakaurakasvustojen kemiallinen torjunta

Suomessa virallisesti tarkastetuissa siemenerissä hukkakauraa ei saa esiintyä.
Jos rajaojan takana kasvaa hukkakauraa, se leviää herkästi lohkolta toiselle.

Tuulisena päivänä puitaessa silppurista lentävä hukkakauran siemen lentää ilmavirran mukana parikymmentä metriä.

Jos hukkakauran epäillään levinneen tilalle, voidaan viljelytekninen torjunta aloittaa myös viljelykasvien valinnasta.

Kylvetään lajeja, joiden kasvustoista hukkakaura on helppo havaita ja torjua.

”Monivuotinen nurmikasvien viljely on erinomainen ja toimiva keino. Kasvusto niitetään ennen hukkakauran röyhylle tuloa. Kun maata ei muokata kolmeen vuoteen, siellä ei hukkakaura enää idä”

Jos hukkakauraa on paljon tai torjunta on toistuvasti laiminlyöty, lohkon kasvusto voidaan viranomaisten toimesta tuhota kesken kasvukauden.

Hukkakauran kemiallinen torjunta

Kun viljan hinta oli aivan toisella tasolla, ja hukkakauran torjunta kemiallisesti koettiin mielekkääksi ja siihen satsattiin. Viljelijä noudatti pakkauksissa olevia annosmääriä.

Annosmäärissä yhä tingitään, ja se vähentää tietysti toivottua torjuntatulosta.

Kemiallinen torjunta on varma ja nopea keino hukkakauran tappamiseen.

Kemiallisen torjunnan puolella tilanne on muuttunut viime vuosina. Nyt on vaihtoehtoisia aineita, joilla hukkakauraa voidaan torjua viljan seasta: kevätvehnä- ja ohrapelloilta. Jopa ruismaasta.

Hukkakauran kemiallisessa torjunnassa tulee pyrkiä 100 prosentin onnistumiseen, jolloin kaikki hukkakaurat kuolevat ruiskuttamiseen.

Yhdistettynä viljelyteknisiin keinoihin monivuotinen kemiallinen torjunta vähentää tehokkaasti hukkakauran esiintymistä aina 100 prosenttiin asti.

Torjunta on hyvä tehdä mahdollisimman hyvissä olosuhteissa ja käyttöohjeisiin huolellisesti tutustuen.

Jos viljeltävä kasvi on joku muu kuin viljakasvi, esimerkiksi öljykasvi, peruna, sokerijuurikas – nurmesta puhumattakaan – hukkakauran kemiallinen torjunta on huomattavasti helpompaa.

Hukkakauran torjuntaan viljoilla sopivat parhaiten erikoisvalmisteet, kuten Puma Extra.

Torjunnassa pitää olla erityisen huolellinen ja pyrkiä ruiskuttamaan ohjeiden mukaan huomioiden myös muiden rikkojen torjunta.

Hukkakauraruiskutus tehdään varsin usein normaalin rikkatorjunnan jälkeen ruiskutusvälin ollessa 10–12 päivää. Oikea ruiskutusajankohta on viljan pensomisen alusta korrenkasvun alkuun 1-solmuasteelle.

Korrenkasvun jälkeen tehty ruiskutus voi vaalentaa kasvustoa, joten tätä on vältettävä.

Myös mahdolliset rajoitukset valmisteen käytössä tulee huomioida: kaikki torjuntaan soveltuvat valmisteet eivät sovellu esimerkiksi pohjavesialueille. Myös suojaetäisyys vesistöön tulee tarkistaa.

Alkukesän sääolot vaikuttavat ruiskutusajankohtaan

Ruiskutustekniikka eroaa jonkin verran riippuen siitä, onko alkukausi ollut kostea ja ”normaali” vai kuiva ja kylmä.

Jos alkukesä on ollut sopivan kostea ja hukkakaura päässyt itämään tasaisesti, valmiste voidaan ruiskuttaa jo viljan pensomisen alussa/puolivälissä.

Kaikki markkinoilla olevat valmisteet tehoavat vain taimettuneisiin hukkakauroihin.

Kuivina kesinä myöhäisempi ruiskutus on parempi vaihtoehto, jotta hukkakaurat ehtivät itää ja tehoaine pääsee vaikuttamaan kaikkiin taimettuneiden kasvien lehtiin.

Käyttömäärä valitaan ruiskutusajan ja hukkakaurasaastunnan voimakkuuden mukaan. Myöhäisessä kehitysvaiheessa sekä pahassa hukkakaurasaastunnassa käytetään suurinta annosta.

Huonoista kasvuoloista kärsivää viljaa ei saa ruiskuttaa (esim. kylmä yö, kuivuus, liika märkyys). Suositeltava ruiskutussää on pilvipouta, aamupäivä–alkuilta. Kirkasta auringonpaistetta tulee välttää.

Aikaisin aamulla tehty ruiskutus parantaa tehoa kuivissa oloissa. Puma Extraa käytettäessä on aina lisättävä  kiinnitettä tankkiin 1–2 litraa hehtaaria kohti kuivalla tai kylmällä ilmalla.

Hukkakauraa ruiskutettaessa on hyvä muistaa alhainen, noin 5–6 km/h ajonopeus.

Tankkiseokset hukkakauran torjunnassa

Tilakoon kasvaessa ja ruiskuttamisen lisääntyessä kasvaa myös paine vähentää ruiskutuskertoja.

Tällöin esimerkiksi leveälehtiset rikkakasvit ja hukkakaura pyritään torjumaan samalla kertaa. Kuitenkin lohkot, jotka ovat pahasti hukkakauran saastuttamia, on syytä käsitellä erikseen hukkakauran torjuntavalmisteella.

Varmin teho saadaan hukkakaura-aineella yksinään ruiskutettaessa.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.