Ratkaisu koirahyökkäyksiin: Omistajat kursseille, rotuja mustalle listalle – tätä mieltä suomalaiset Ylen kyselyssä

Poliisin tilastopalvelusta kerrottiin Ylelle, että koirahyökkäyksistä tehdyt ilmoitukset ovat lisääntyneet tilastoissa vuosi vuodelta.

Aihe on pysynyt otsikoissa senkin jälkeen: esimerkiksi viikko sitten poliisi tiedotti Hämeenlinnassa tapauksesta, jossa koira oli purrut kymmenvuotiasta lasta niin, että tämä oli tarvinnut sairaalahoitoa.

Muun muassa näistä syistä Yle kysyi nyt suomalaisilta, miten koirahyökkäyksiä voitaisiin parhaiten ehkäistä ennalta.

Iso osa vastaajista kannatti kyselyssä täysin uusia keinoja: Koiranomistajilta vaadittavaa niin sanottua koira-ajokorttia harkitsisi liki joka toinen.

Koira-ajokortin saanti edellyttäisi esimerkiksi koiranpitokokeen tai -kurssin suorittamista. Aiemmin sen puolesta on puhunut ainakin Helsingin eläinsuojeluyhdistys.

Toiseksi suosituimmaksi keinoksi nousi Ylen kyselyssä kuonokopan käyttö. Julkisilla paikoilla sitä vaatisi tietyiltä roduilta useampi kuin joka kolmas.

Pakot ovat aina hankalia asioita

Tiettyjä, käytännössä vaarallisina pidettyjä, koirarotuja olisi valmis kieltämään 23 prosenttia vastanneista.

Koira-alan asiantuntijajärjestössä ei olla yllättyneitä Ylen teettämän kyselyn tuloksista.

Kennelliiton puheenjohtaja Harri Lehkonen sanoo, että järjestö osallistui itsekin viime vuonna aiheen ympärillä käytyyn keskusteluun ja kutsui esimerkiksi rotujärjestöjä neuvotteluun.

Nämä puolestaan valistivat harrastajia ja järjestivät jopa ilmaista tottelevaisuuskoulutusta. Kennelliitto ja sen jäsenyhdistykset eivät kuitenkaan tavoita kaikkia suomalaisia koiranomistajia.

Koiraa hankkivan on ymmärrettävä, millaista koiraa on hankkimassa ja riittävätkö omat kyvyt sen kouluttamiseen. Kasvattajan on puolestaan selvitettävä, että rotu ja yksilö sopivat koiraa toivovalle, Lehkonen painottaa.

Ylen kyselyssä koira-ajokortti oli suosituin keino ehkäistä koirahyökkäyksiä. Mitä mieltä Kennelliitto on ajatuksesta?

Se, että lisättäisiin tietämystä, osaamista sekä koirarotujen ja koirien käyttäytymisen tuntemusta, on erittäin kannatettavaa. Mutta vähän epäilen sitä, miten vaikkapa netissä olevan ajokorttityyppisen suorituksen avulla saataisiin kaikki selväksi, Lehkonen vastaa.

Entä vaatimus kuonokopasta – olisiko se hyvä keino?

Lehkonen sälyttää vastuuta koiranomistajille itselleen: heidän olisi ymmärrettävä oma-aloitteisesti, että on heidän itsensäkin kannalta järkevää, että voimakas, arvaamattomasti käyttäytyvä koira puettaisiin julkisilla paikoilla kuonokoppaan.

Pakot ovat aina hankalia asioita. Niitä kuitenkin rikotaan, eivätkä ne yksin ole ratkaisu.

Lehkonen ei innostu myöskään kokonaisista rotukielloista.

Kun näistä asioista viime kesänä puhuttiin, selvitimme tilannetta. Ulkomailla on monta tutkimusta siitä, että joissakin maissa tehdyt rotukiellot eivät ole auttaneet. Ne eivät ratkaise asioita.

Lähde: Tässäkö ratkaisu koirahyökkäyksiin: Omistajat kursseille, rotuja mustalle listalle – tätä mieltä suomalaiset olivat Ylen kyselyssä | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Ympäristö. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.