Metsästyskoirat | Maailman tottelevaisimman koiran omistaja opastaa alkuun – Motivointi on koulutuksen avainsana

Koiran koulutus yhteiskuntakelpoiseksi kaveriksi pitää aloittaa heti, kun pentu on haettu kotiin.

Koiran hankinta ajoitetaan usein kesäloman ajalle, kun on aikaa olla yhdessä ja tutustua uuteen perheenjäseneen. Tämä näkyy myös Kennelliiton tilastoissa: koirien rekisteröinnissä on touko–heinäkuun aikana selvä piikki.

Koiranomistajia kouluttava Oili Huotari muistuttaa, että pennun koulutus yhteiskuntakelpoiseksi kaveriksi pitää aloittaa heti, kun se on haettu kotiin.

Oletetaan, että koira osaa automaattisesti jotain, mutta sehän ei osaa mitään.
Kun pentu tulee taloon, niin se on ihan tyhjä taulu.

Huotarin mukaan moni ei koiraa hankkiessaan ole riittävästi paneutuneet koiran koulutukseen tai edes siihen, minkälaista koiraa on ottamassa.

Roduissa on eroja. Hankalamman rodun kanssa pitää tehdä töitä tuplasti tai triplasti enemmän. Pitää valita sopiva rotu, niin välttyy suuremmilta ongelmilta.

”Ei” – voi pelastaa koiran hengen

Huotari tunnetaan myös maailman tottelevaisimman koiran, Zipin, omistajana. Kaksikko nappasi heinäkuun alussa voiton tokon eli tottelevaisuuskokeen MM-kisoissa Venäjällä.

Kaikista koirista ei tarvitse tulla maailmanmestareita – tai edes piirinmestareita – mutta koiran kuin koiran olisi hyvä hallita perustottelevaisuuteen kuuluvia taitoja: jokaisen koiran on esimerkiksi tiedettävä, mitä tarkoittaa ”ei”.

Huotari korostaa, että ”ei” ei ole rangaistus, vaan se on sana, joka keskeyttää epätoivotun toiminnan, kenties jopa pelastaa koiran hengen.

Jos koira vaikka syö sähköjohtoa, minä sanon sille, että ”ei, ei saa syödä johtoa”.
Ja jos se keskeyttää toiminnon, kehun ja palkkaan koiraa, että tosi hienosti tehty ja annan sille jotakin muuta tehtävää tilalle.

Toinen tärkeä jokaisen koiran perustaito on luokse tuleminen. Sekään ei saa koiran mielestä olla ikävää, vaan koiran pitää oppia, että sen oma ihminen on paras asia maailmassa.

Jos kutsun vaikka mun 8-viikkoista pentua luokse, niin sen pitää tulla heti.
Mutta haluan myös, että se tulee innoissaan, koska se on siitä niin hurjan mukavaa, Huotari kuvailee.

Motivointi on koulutuksen avainsana

Koiraa ei koskaan pidä kouluttaa rankaisemalla, vaan motivoimalla ja palkitsemalla. Tämän ihmiset ovat Huotarin mukaan jo oppineet aika hyvin.

Rankaisemalla koulutetusta koirasta ei vaan tule mitään.
Siinä ei se suhde kehity sellaiseksi kuin sen pitäisi, ja koiran elämästä voi tulla todella turvatonta ja hyvin epävarmaa.

Motivoinnin ohella yksi tärkeimmistä koiran koulutuksen periaatteistä on johdonmukaisuus: jos jokin asia on koiralta kielletty, sen pitäisi olla sitä aina.

Se on joskus vähän vaikeaa, en minäkään sitä aina pysty noudattamaan, Huotari lohduttaa.

Muutenkin koiran kouluttamisessa kannattaa olla sekä itselleen että koiralleen armollinen.

Yksi huono treeni on vain yksi huono treeni. Tärkeämpää on se, mitä tapahtuu pitkässä juoksussa. Kun toinen osapuoli on koira, niin siihen ei saa liikaa sekoittaa tunteita.

Koiran kouluttaja tarvitsee siis rutkasti kärsivällisyyttä ja pitkäjännitteisyyttä. Huotarin mukaan uuden koiranomistajan on syytä varautua siihen, että varsinkin ensimmäisen vuoden aikana työtä riittää.

Mutta jos ensimmäisen vuoden jaksaa tehdä kovasti töitä, voivat seuraavat kahdeksan vuotta koiran kanssa olla yhtä juhlaa.

Lähde: Tuliko kotiin koiranpentu? Maailman tottelevaisimman koiran omistaja opastaa alkuun | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.