Erikoinen riita ison uroshirven kaatajasta ja sarvista maksoi 27 000 euroa – kumpikaan laukaus ei ollut osunut hirveen

Kaataja ei noin vain luopunut sarvista ja nahasta ja nosti kanteen käräjäoikeudessa.

Eteläsavolainen hirviporukka kävi kalliin riidan ison uroshirven ampujasta ja sarvien saajasta. Riita maksoi 27 000 euroa oikeudenkäyntikuluina ja maksajaksi tuli hirvimiesten yhdistys.

Sarvet olisivat kuuluneet Etelä-Savon käräjäoikeuden mukaan miehelle, joka ei edes osunut hirveen, vaikka ampui sitä kohti kahdesti.

Itä-Suomen hovioikeus korjasi vääryyden ja 12-piikkisen uroshirven sarvet menevät miehelle, jonka ampumat luodit sen kaatoikin. Hovioikeus antoi ratkaisunsa torstaina.

Kolme vuotta sitten marraskuussa ammutut laukaukset osuivat isoon uroshirveen metsätien laidassa Mikkelissä.

Seuran vakiintuneen tavan mukaan sarvet ja nahka menevät kaatajalle. Kaataja ampui kahdesti ja molemmat panokset osuivat. Ensimmäinen luoti osui etujalkaan ja toinen keuhkojen alueelle. Luoti tuli vasemmasta kyljestä ulos. Ampuja oli noin 40 metrin etäisyydellä hirvestä.

Hirvi jatkoi noin 70 metriä matkaan ja passissa ollut toinen mies ampui kahdesti osumatta hirveen.

Kun hirvi nyljettiin, totesi sen oikea ampuja, että toisen hirvimiehen ampumista laukauksista kumpikaan ei ollut osunut.

Yhdistys ei tunnustanut ensimmäisen ampujan mielestä tosiasioita, kuin hänelle ei luovutettu nahkaa ja sarvia. Siitä huolimatta riistayhdistys ilmoitti noudattavansa hyväksyttyjä ja vakiintuneita periaatteita.

Kaataja ei noin vain luopunut sarvista ja nahasta ja nosti kanteen käräjäoikeudessa. Hän arveli, että yhdistyksen ratkaisuun saattoi vaikuttaa se, että hirven kaatajaksi julistettiin metsästyksen johtajana toimineen miehen poika.

Yhdistys piti kannetta aiheettomana.

Käräjäoikeus toteaa ampujien kertomuksiin perustuen, että ensimmäisten laukausten jälkeen hirvi jatkoi matkaansa ja hangelta löytyi vähän verijälkiä.

Toisten laukausten jälkeen hirvi nytkähti, jatkoi matkaansa vielä 40–50 metriä ja kaatui maahan. Hangella oli ollut runsaasti verta.

Lähde: Erikoinen riita ison uroshirven kaatajasta ja sarvista maksoi 27 000 euroa – oikea ampuja saa pitää 12-piikkiset sarvet – Kotimaa – Ilta-Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.