Hirvikantaa halutaan harventaa Länsi-Karjalasta – yli 50 enemmän kuin vuonna 2018

Hirvikantaa pyritään leikkaamaan erityisesti Pohjois-Karjalan länsiosassa. Myös Keski-Karjalassa hirvitiheys on riistaneuvoston tavoitetta suurempi. Suomen riistakeskus on myöntänyt metsästysseurueille 1 502 kaatolupaa syksyn jahtikaudelle. Määrä on yli 50 enemmän kuin vuonna 2018.

Eniten lupia saivat Juuan, Polvijärven, Joensuun ja Liperin riistanhoitoyhdistykset. Näistä Juuka, Polvijärvi ja Liperi kuuluvat Pohjois-Karjalan läntiseen hirvitalousalueeseen, jota hirvikannan verotussuunnitelma nyt eniten koskettaa.

Näillä alueilla on peruslupien lisäksi käytössä 20 prosenttia ns. pankkilupia, jos kanta osoittautuu metsästyksen aikana ennakoitua suuremmaksi. Luvansaajilla on vastuu, miten noita pankkilupia käyttävät, kertoo Pohjois-Karjalan riistapäällikkö Juha Kuittinen.

Vaikka Ilomantsiin annettiin kolmen vuoden tauon jälkeen 56 kaatolupaa, hirvikanta maakunnan itä- ja pohjoisosassa pyritään pitämään vähintään nykytasolla.

Luonnonvarakeskus arvioi, että Pohjois-Karjalassa oli viime metsästyskauden jälkeen noin 4 800 hirveä. Hirvitiheys on näin keskimäärin 2,7 eläintä tuhannella maahehtaarilla, mikä vastaa Pohjois-Karjalan riistaneuvoston tavoitetta.

Vaikka pyyntilupia oli viime vuonna 1 450, määrällä ammuttiin lähes 1 700 hirveä, koska yhdellä luvalla saa kaataa joko yhden aikuisen tai kaksi vasaa.

Lähde: Hirvikantaa halutaan harventaa Länsi-Karjalasta | Yle Uutiset | yle.fi/

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.