Metsästyskoirat | Ajavan koiran metsästyskoulutus

Koira ei tarhassa opi mitään, kyllä sitä pitää metsään viedä jo ihan pentuna. Ilman koulutusta ja omistajan ohjausta ei koira tiedä mitä siltä odotetaan metsästystilanteessa.

Se ei riitä että koira löytää minkä tahansa saaliin, vaan se pitää olla juuri sitä mitä ollaan pyytämässä, oli se sitten kettu, jänis tai supikoira.

Kun pentu ensi kerran vainuaa riistan jäljet, se vieraan ja kiinnostavan hajun houkuttelemana aikaa tutkia ja seurata niitä. On huomattava, että tässä vaiheessa kaikki riistan hajut ovat lähes yhtä mielenkiintoisia. Väitän, että koirat ovat alussa ”kaikkiruokaisia”.

Riista valikoituu kokemuksen myötä kunkin koiran ominaisuuksia parhaiten vastaavaksi: ajavalle koiralle juosten pakeneva, pystykorvalle puuhun nouseva jne. Eniten kiinnostava ja selvimmin synnynnäisessä muistissa on ketun ja varsinkin suden haju.

Jos niitä on todettavissa, pennun kyseessä ollessa tietysti tarpeeksi selvinä, huomataan koiran käyttäytymisestä, että nämä hajut ovat jo ”tuttu- ja” perinnöllisen muistin vuoksi. Niinpä koirassa usein on samanaikaisesti selvästi havaittavissa taistelukäyttäytymisen piirteitä. Karvat saattavat nousta selässä pystyyn, häntä kohoaa jäykästi tai taipuu alas jalkojen väliin.

Kärpän, sopulin ja jopa hiirien ja oravien hajut kiinnostavat. Pian pentu oppii, että vain jäniksen, metsälintujen, ketun ja hirvieläinten hajuja vainuamalla voi niitä seurata pitkän matkaa ja päätyä sellaiseen tulokseen, joka antaa selvän tunne-elämyksen ja josta isäntäkin näyttää olevan kiinnostunut.

Oppimattomankin pennun käytöksestä huomaa pian, minkä laatunen eläin on kysymyksessä. Jos peruskoulutuksen yhteydessä on selvinnyt, että koira on ilmavainuinen, se linnun jäljillä heti aikaa käyttää korkeaa ja pää ylhäällä tapahtuvaa hypähtelevää liikkumistapaa. Sille nämäkin eläimet ovat hyvin mielenkiintoisia.

Jos koira on taas puhtaasti maavainuinen, liikkuminen säilyy ’alapäisenä’ aivan linnun välittömään läheisyyteen. Kummassakin tapauksessa on melko selvästi havaittavissa, että koira ei osoita pelon merkkejä vaan on selvästi ’päällekäyvänä’ osapuolena.

Hirven jäljet

Jos kohdalle on sattunut hirven jäljet, koira toteaa ne ja todennäköisesti pystyy niitä jopa helpostikin seuraamaan. Kun ne tavallisesti eivät kuitenkaan johda ylösottoon aivan välittömässä läheisyydessä, riippuu isännän käytöksestä, kuinka pitkälle pentu niitä seuraa.

Täysi välinpitämättömyys ja kulun suuntaaminen muualle on pennulle merkki, että niistä ei väliä.

Jos taas koira toteaa hirven ilmavainusta, on usein melko pian todettavissa, että sen käyttäytyminen muuttuu varuillaan olevan, hieman epäröivän taistelukäyttäytymisen kaavoihin.

Jos koira on ilmavainuinen, rohkea ja temperamentikas, se todennäköisesti syöksyy hirven luo, ja sen karkotessa perään. On syytä pyrkiä nopeasti toteamaan onko kyseessä hirvenajo.

Jos niin on, on koira nopeasti kutsuttava luokse ja kiireesti lähdettävä eri suuntaan.

Kun koira tulee kutsujan luokse, sitä on aivan turha enää silloin moittia ja kieltää. Moite on paikallaan, jos koira tavoitetaan aivan ajoreitillä.

Puhtaasti maavainuinen koira ei useimmiten käsitykseni mukaan lähdekään seuraamaan hirviä niin helposti ensimmäistä kertaa niitä kohdattuaan, etteikö sitä kerkiä estää ajosta.

Jäniksen jäljet

Jäniksen jäljet löydettyään koira aikaa tutkia niitä. Kun isäntä on sitä mieltä, että ne todella ovat jäniksen hajut, joita se tutkii, on maltti valttia. Paikallaan pysyen tai jälkien edetessä hiljalleen taustalta seuraten annetaan koiran kaikessa rauhassa tutkia.

Jos mahdollista koetetaan koiralle antaa käsitys, että tästä työstä ovat mukana olevat ihmisetkin kiinnostuneitakin. On kaikin tavoin koetettava välttää karkottamasta jänistä.

On hyvin tärkeätä, että ensimmäinen ja ensimmäiset ajot syntyvät koiran omasta ylösotosta ja vielä mahdollisimman hyvässä tuntumassa, mieluimmin aivan näkölähtöinä.

Silloin pentu ensiksikin oppii, että jälkiä seuraamalla se löytää jäniksen, siis että jälkien päästä se löytää hienon ja kiihottavan elämyksen sekä että metsästyksen varsinainen kohokohta aikaa vasta ylösotosta.

Lähde: Ajavan koiran metsästyskoulutus.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.