Kauemmaksi kotiseudultaan muuttaneille hirvijahti on hyvä syy vierailla kotikylässä – Meän Tornionlaakso

Lokakuussa käynnistyvä hirvenmetsästys näkyy kotikairoillamme monella tavalla. Innokkaimmat pyytäjät ovat säästäneet vuosilomastaan useamman viikon juuri tähän vuodenaikaan, joten monella työpaikalla on nyt vajaa miehitys.

Myös kauemmaksi kotiseudultaan muuttaneille hirvijahti on hyvä syy vierailla Tornionlaaksossa ja kotikylässä. Numeroidenkin valossa punanuttujen harrastus on merkittävä.

Ylitornion ja Pellon yhteenlaskettu hirvenpyytäjien lukumäärä huitelee nytkin yli 1500 metsästäjässä.

Siis metsästäjässä, ei hirvimiehessä, sillä yhä useammin punaiset jahtivaatteet löytyvät myös naisen yltä.

Ja hyvä niin.

Hirvijahti ei enää nykypäivänä, mönkijöiden aikaan, ole fyysisesti yhtä raskas harrastus kuin joskus menneinä vuosikymmeninä ja metsästys on harrastus joka sopii mainiosti myös naisille.

Jos lohi on tunteita, vahvojakin sellaisia herättävä kala, niin hirvi tekee saman eläinmaailman puolella. Hirvikannan oikea koko on takuuvarmasti keskustelua ja kuumiakin tunteita herättävä aihe.

Se oikea hirvikannan koko?

Nuoren metsän omistaja näkee hirven helposti pelkästään harmittavana tuhoeläimenä ja tien päällä liikkujalle kookas eläin on syystäkin pelottava törmäyskohde.

Innokas metsästäjä, eritoten hirvikoiran omistaja, soisi hirvitiheyden mielellään olevan huomattavankin korkean. Takaisihan se useampia pyyntipäiviä ja huipputerveellistä lihaa pakastimeen.

Metsästävä maanomistaja, kuten meillä usein tilanne on, sietää hirvien aiheuttamat vahingot taimikossaan paljon paremmin kuin aseeseen tarttumaton naapurinsa.

Oikeaa hirvikannan kokoa ei varmaan ole olemassakaan, sillä lukema riippuu niin paljon sen antajasta. Anottavien kaatolupien määrä onkin aina jonkinlaisen kompromissin hakemista siedettävien vahinkojen, ja vahvan, hyvin tuottavan hirvikannan välillä.

Tällä hetkellä metsässä palkii suhteellisen alhainen hirvimäärä, ja menneiden vuosien kokemuksista toivottavasti viisastuneina sitä ei ainakaan tietoisesti kovin suuriin lukemiin päästetä jatkossa nousemaan.

Itse pyyntitavasta voisi sen sijaan keskustella enemmänkin. Voiko pyyntiä, jossa mies ei edes poistu autosta ennen kuin yksinään metsästä hortoileva koira on löytänyt hirven, kutsua metsästykseksi?

Ainakaan perinteisen eräkulttuurin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Lähde: Viikon Palstat – Meän Tornionlaakso

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.