Metsästyskoirat | Itänaapuri on mieltynyt suomenpystykorvaan: ”Venäjälle pitäisi viedä parhaita koiria”

Suomessa suomenpystykorvia on enää murto-osa vuosikymmenten takaisesta määrästä, mutta Venäjällä rodusta ollaan oltu kiinnostuneita jo pitkään.

Harrastajat uskovat tämän olevan rodulle hyödyksi. Suomen ja Venäjän koiraharrastajien mukaan suomenpystykorvien suosio on Venäjällä kasvussa. Kainuun kennelpiirin aktiivi Pekka Tiainen arvelee, että syynä on keskikokoisen metsäkoiran sopiminen kaupunkiin.

Metsätyskohteet laikoilla ja suomenpystykorvilla ovat aikalailla samat. Venäjällä kaupunkiasuminen on yleistä.

Venäjän oman metsästyskoiran, isomman laikan, pitäminen kaupungissa on vaikeampaa, Tiainen uskoo. Tiaisen näkemys perustuu keskusteluihin venäläisten koiraharrastajien kanssa.

Hänen mukaansa suomenpystykorvaa käytetään itärajan takana metsästykseen jopa monipuolisemmin kuin Suomessa. Rotua arvostetaan linnun ja riistan metsästyskoirana, ja sitä käytetään myös pienen turkisriistan ja villisian metsästykseen.

Venäjällä tiedot rotukoirien rekisteröinneistä ovat hajallaan, joten varmoja lukuja on vaikea selvittää. Iso osa koirista jää rekisterien ulkopuolelle. Venäläisiltä harrastajilta kantauneiden tietojen mukaan suomenpystykorvien syntyvyys on ollut viime vuodet nousussa.

Tämä vuonna pentuja syntyy ainakin saman verran kuin Suomessa, ellei enemmänkin. Harrastajien arvio on 500–600 pentua, pidän sitä melko paikkaansapitävänä.

Suomessa suomenpystykorvapentujen määrä on ollut selvässä laskussa jo vuosikymmenet. Vielä 1990-luvulla pentuja rekisteröitiin noin 1700, mutta viime vuonna määrä jäi alle kuudensadan.

Kuhmossa on kuvattu muutaman päivän ajan Koiraplaneetta-ohjelmaa, joka esittelee puolituntisissa jaksoissa eri koirarotuja niiden kotimaissa. Nyt tehdään puolen tunnin jakso suomenpystykorvasta.

Kiinnostus ulottuu kauas historiaan

Koiraharrastaja Heidi Lahtinen kertoo, ettei kyseessä ole uusi ilmiö. Venäjällä suomenpystykorvasta on oltu kiinnostuneita jo pitkään.

Rotua vietiin sotasaaliina Suomesta Venäjälle ja toisin päin, Lahtinen toteaa.

Lahtisella on itselläänkin Venäjältä tuotuja suomenpystykorvia. Vuonna 2006 maiden kennelliitot sopivat, että toistensa kaltaiset rodut, suomenpystykorva ja karjalais-suomalainen laika voidaan lukea samaksi roduksi.

Suomenpystykorva ja karjalais-suomalainen laika

Rekisteröintitodistuksessa voi lukea molemmatkin nimet. Ne ovat käytännössä siis sama rotu, Lahtinen täsmentää.

Venäläiseen pystykorvapankkiin ei kannata turvautua, mutta koiraharrastajan mukaan on hyvä, että rotua viedään maailmalle.

Maan alkuperäisiä yksilöitä käytetään paljon jalostukseen, ja siksi Venäjälle pitäisi viedä parhaita koiria. Ei pidä ajatella, että Venäjälle nyt kelpaa vähän huonompisukuinenkin yksilö. Molemmat maat voivat hyötyä toistensa koirakannoista.

Lähde: Itänaapuri on mieltynyt suomenpystykorvaan: ”Venäjälle pitäisi viedä parhaita koiria” | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.