Metsästyskoirat | Pennun valinta

Käyttö- ja näyttelylinjaisen koirapennun väillä on suuri ero, kun ollaan etsimässä metsästyskoiraa. Koiran hankinta on yhtä etsimistä, vertailua ja tietysti valintojen tekemistä.

Koiran valinta alkaa tietysti sopivan koirarodun kartoittamisesta ja löytämisestä.

Mihin käyttötarkoitukseen koira hankitaan?

Ensiksi on päätettävä, mitä koiralta lähinnä halutaan. Oletko ajatellut hankkia koiran vain metsästyskäyttöön? Kiinnostaako jalostus ja pentujen teettäminen? Haluataanko uros vai narttu?

Useimmiten jalostukseen haluttavalla uroksella, ennen kuin sitä tullaan kysymään astutuksiin, täytyy olla todella kova meriittilista. Siksi kaukaa viisas valitsee ensin vanhemmat, joista pennun tilaa jo hyvissä ajoin. Huippuluokan koirien pennuilla saattaa olla kysyntää ja huippunartun omistajalla on useita etukäteisvarauksia pentueeseen.

Katso jokaista pentua erikseen, tarkkaile luonnetta ja ulkomuotoa. Vertaile pentujen luonteita, ja käyttäytymistä sekä pentueen sisarusten välillä.

Kysele kasvattajan mielipidettä kustakin pennusta mikäli ei niitä itse ala kertoa. Yleensä tuo ”juoksee ensimmäisenä syliin” kertoo pennun luonteesta että se on rohkea, mahdollisesti kovapäinenkin.

Vähiten liikkuvat pennut on usein syytä jättää kasvattajalle ja keskittyä seuraamaan iloisia ja uteliaita pentuja. Voi olla passiivisemmat pennut ovat juuri ruokailleet.

Nosta potentiaalinen pentu pois pentulaatikosta, tarkkaile sen toimintaa lähteekö se tutkimaan uutta ympäristöä. Kirkassilmäinen ja aktiivinen pentu on usein hyvä valinta.

Mikäli joku pennuista on selvästi muita aggressiivisempi, ei tätäkään pentua kannata valita.

Narttua pidetään usein urosta parempana metsästyskoirana. Nartut ovat helpommin koulutettavia ja ne oppivat sisäsiisteiksi keskimäärin urosta nopeammin.

Urokset saattavat olla aggressiivisia muita uroksia kohtaan.

Molemmat sukupuolet tarvitsevat kuitenkin paljon huomiota, etteivät ala tekemään tuhojaan sisätiloissa.

Valittaessa puhdasrotuista pentua, tietää minkä näköinen, -kokoinen ja -luonteinen koirastasi on tulossa varruessaan. Puhdasrotuisuus tarkoittaa sitä, että pennun vanhemmat ja isovanhemmat ovat samaa rotua.

Puhdasrotuisten koirien kohdalla on varmistettava, onko pennun suvussa ollut rodulle tyypillisiä perinnöllisiä sairauksia.

Käytä valintaan aikaa, metsästyskoiran kanssa tullaan työskentelemään seuraavat 10-15 -vuotta silloin sen valintaan kannattaa suhtauduttava vakavasti.

Tutustu myös pennun emoon. Voi olla, että saat järjestettyä tilaisuuden urokseen tutustumisen. Pennulla on jonkun verran vanhempiensa luonnetta, joten pennun emoa ja isää seuraamalla voit saada arvokasta lisätietoa pennun taustasta.

Asiantuntijoiden kuunteleminen

Täytyy olla melkoisen kokenut asiantuntija pystyäkseen sanomaan pentuetta katsellessaan, mikä pennuista on paras. Asiantuntijankin arvio voi mennä pieleen, sillä pennun kehitykseen vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin vanhemmilta perityt.

Huono ja taitamaton hoito ja pito pilaa hyvänkin alun.

Jos kyseessä on jo vanhemmat siitosyksilöt, voi niiden periyttämät ominaisuudet selvittää. Jälkeläisarvostelun perusteella selvitetyn periyttämisen merkitys on koiran jalostuksen perusta. Tietoja periyttämisestä saa metsästyskoetilastoja ja vuosikirjoja tutkimalla.

On viisasta lähteä seuraamaan kyseisen koirarodun työskentelyä metsästyskokeisiin, jolloin oppii tunnistamaan erikoirien työskentelytapoja. Metsästyskoetuomari on henkilö jolta saa hyviä vinkkejä. Useinkin metsästyskokeissa löytyykin joku, joka osaa kertoa tiedossa olevista pentueista ja vanhemmista.

Erirotuisten koiran omistajien mukana kannattaa lähteä jahtiin.

Lisätietoja saa myös eri rotujärjestöjen tai -yhdistysten jalostusneuvojilta.

Miltä hyvä pentu näyttää?

Tulevista metsästysominaisuuksista on mahdoton päätellä mitään pentuna. Jos vanhemmat ovat olleet hyviä metsästyskoiria, voimme olettaa pennuistakin tulevan sellaisia.

Pään muotoa ja raajojen rakennetta arvioimaan tarvitaan melkoisen kokenut asiantuntija. Kannattaa aina varata kunnolla aikaa, kun menee pentuja katsomaan, ja seurata kaikessa rauhassa niiden liikkeitä ja käyttäytymistä.

Mittasuhteet käyvät parhaiten selville vertaamalla pentueen eri yksilöitä toisiinsa. Raajojen luuston vahvuudessa, sekä kulmauksissa on havaittavissa eroja, kun vertaa pentuja toisiinsa.

Ainakin reippaus, itsenäisyys ja rohkeus ovat sellaisia ominaisuuksia, joita kannattaa pennusta hakea.

Uroksen ja nartun kokoerot ja sukupuolileima ovat yleensä huomattavat jo luovutusikäisenä pentuna.

Sen sijaan noin yleisesti ottaen pienet kokoerot pentujen välillä eivät välttämättä ole ratkaisevia. Suurimmasta pennusta ei aina tule suurikokoisinta, pienin pentu ei aina jää pienimmäksi.

Isossa pentueessa joku voi alussa jäädä hieman heikommalle, mutta ottaa sisarukset kiinni myöhemmin. Suuri, lihava pentu voi olla vain ahne ja hyvin ruokakupilla puolensa pitänyt, ja siksi nopeasti kasvanut, mutta kasvu voi tasaantua myöhemmin.

Jotkut saavat aina hyvän ajurin, ottivatpa koiran mistä tahansa, jotkut eivät saa sellaista koskaan, vaikka kuinka koettaisivat huolella valita.

Paljon riippuu myös siitä, kenen käsissä koira on.

Taitava ja viitseliäs isäntä saa keskinkertaisestakin opettamalla ja harjoittamalla käyttökelpoisen, toinen taas pilaa taitamattomuuttaan hyvänkin alun.

Tarkista pentu ennen ostopäätöstä

Kun jäljellä on muutama vaihtoehto, tarkastellaan pentuja lähempää. Tunnustele pennun ihoa, ettei siinä ole paukamia tai kyhmyjä.

Tarkista ettei koiralla ole pullistunutta napaa. Silloin voi kyse olla napatyrästä, joka vaatii korjausleikkauksen.

Pennun turkin tulee olla hyvässä kunnossa. Siinä ei saa olla kaljuja kohtia, syöpäläisiä tai rupia.

Tarkista myös pennun silmät, ettei niistä vuoda mitään. Tunnustele myös häntä kyhmyjen ja mutkaisuuden varalta. Vatsaonteloon jäänyt kives voi aiheuttaa koiralle syövän.

Ole valmis maksamaan hyväsukuisesta ja terveestä pennusta kunnolla rahaa, niillä on yleensä kysyntää. Mikäli pennussa on jotain pientä “vikaa”, voi yrittää tinkiä edullisempaa hintaa. Pentu, jossa on selviä kauneusvirheitä jo luovutusikäisenä, ei saa maksaa täyttä hintaa.

Kasvattajan apu

Pennun valinnassa itse pennun lisäksi lähes yhtä tärkeää on myös se, keneltä koiran ostaa. Soittovaiheessa pääsee myös hyvin kärrylle siitä, millainen kasvattaja on kyseessä.

Toiset kasvattajat haluaa saada pennut myytyä, eikä hän aina ole paras asiantuntija. Mikäli kasvattaja ei osoita kiinnostusta tietää minkälaiseen kotiin pentu olisi tulossa, ei hän todennäköisesti ole mukana koiraharrastuksessa muusta syystä kuin rahasta.

Mikäli pentuja on myymässä rodun vannoutunut harrastaja, hän esittää sinulle paljon kysymyksiä. Kysymysten tarkoituksena on varmistaa, että pentu saa mahdollisimman hyvän kodin.

Sukutaulu

Sukutaulun kolme ensimmäistä sukupolvea antavat kaiken oleellisen tiedon koiran suvusta.

Koirat, jotka ovat itse hyviä, kuuluvat hyvään sukuun, tulevat hyvästä tasaisesta pentueesta ja joilla tiedetään jo olevan olemassa hyviä jälkeläisiä, ovat mitä todennäköisimmin hyviä siitoskoiria.

Toki hyvätkin vanhemmat saavat silloin tällöin myös epäonnistuneita ja virheellisiä jälkeläisiä. Mikään ei ole sataprosenttisen varmaa.

Mutta hyvät, hyväsukuiset koirat saavat onnistuneita jälkeläisiä suuremmalla todennäköisyydellä kuin vanhemmat, joilla ei itselläänkään juuri ole toivomiamme ominaisuuksia.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.