Ruokatuliainen voi tuoda sika­ruton Suomeen – Kiinassa afrikkalainen sikarutto tilanne on katastrofaalinen

Viime vuonna Tulli takavarikoi matkustajaliikenteestä 5 700 kilogrammaa kiellettyjä liha- ja maitotuotteita. Niitä ei saa tuoda maahan Euroopan unionin ulkopuolelta eläintautiriskin takia.

Afrikkalainen sikarutto on pääsyy siihen, että ruokakoira on työvuorossa lentoasemalla. Tauti on sikojen, villisikojen ja minisikojen helposti leviävä verenvuotokuumetauti. Sen aiheuttaa ASF-virus.

Huono uutinen on, ettei virusta vastaan ole rokotetta tai hoitokeinoa. Hyvä uutinen puolestaan se, ettei tauti tartu ihmiseen, eikä sairastuneen sian lihan syöminen ole vaarallista.

Suomeen levitessään tauti olisi kuitenkin katastrofi sioille ja sikatiloille. Ja siksi Aino täällä nyt on.

Viimeksi Ainon vierailu lentokentällä tuotti 80 kilogramman ruokatakavarikot. Eniten takavarikoituja artikkeleita ovat salamimakkara ja raaka liha.

Sikarutto kestää prosessointia viheliäisen hyvin. Pakastetussa lihassa virus voi säilyä vuosia, kuumentamattomissa lihatuotteissakin useista kuukausista jopa vuoteen.

Aino haistaa matkatavaroihin pakatut liha- ja maitotuotteet, joiden tuonti on sikaruton leviämisen estämiseksi kielletty Euroopan unionin ulkopuolisista maista.

Jopa tiiviisti pakatun säilykelihan haju jää koiran kuonoon.

”Rajoitus koskee matkustajatuontia. Kun liha- ja maitotuotteita tuodaan kolmansista maista kaupalliseen käyttöön, elintarvikkeet kulkevat eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen kautta”, Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg kertoo.

Matkustajatuomisina kielto on ehdoton, oli tuote sitten raakaa, prosessoitua tai pakastettua.

”Isoissa liikennevirroissa koirat sopivat valvontaan, sillä ne eivät hidasta kenenkään matkaa. Jos koira ei merkitse matkustajan laukkua, tämä jatkaa matkaansa keskeytyksettä”, Grönberg sanoo.

Aasiassa on tapettu miljoonia sikoja, mutta afrikkalaisen sika­ruton todellista laajuutta ei tiedä kukaan.

Lähde: Ruokatuliainen voi tuoda sika­ruton Suomeen – Kiinassa tilanne on katastrofaalinen, eläin­tauti levinnyt myös Venäjälle ja Viroon – Kotimaa | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.