Odotettavissa enintään keskinkertainen mustikkasato – puolukoita sen sijaan tulossa runsaasti

Kukinnan perusteella mustikkasadosta on tulossa korkeintaan keskinkertainen, puolukkasadosta keskimääräistä runsaampi. Asiasta kertoo Luonnonvarakeskus. Satonäkymät tarkentuvat sitä mukaa kun raakilehavaintoja kertyy.

Mustikan pääkukinta alkoi toukokuun puolessa välissä eteläisessä Suomessa ja kesäkuun alussa pohjoisessa Suomessa. Lapin alueella mustikka kukkii edelleen monin paikoin. Mustikan kukkien määrä on ollut useimmissa havaintometsissä keskimääräistä alhaisempi.

Myös raakileita on jo päästy laskemaan koeruuduilta

Tähänastisten raakilehavaintojen perusteella mustikan kukat ovat pölyttyneet heikosti. Kukista on päätynyt raakileiksi pääsääntöisesti vain alle puolet.

Puolukan pääkukinta alkoi eteläisessä Suomessa kesäkuun alkupuoliskolla ja Keski-Suomessa viikkoa myöhemmin. Pohjoisimmilla alueilla pääkukinta ei ole vielä alkanut.

Kesäkuun puoliväliin mennessä lasketuilla koeruuduilla puolukan kukkia on ollut keskinkertaisesti tai jopa runsaasti.

Sääolosuhteet ovat olleet pölytyksen kannalta hyvät. Otolliset säät näyttävät jatkuvan myös niillä alueilla, joilla kukinta ei ole vielä alkanut.

Suomuurain on kukkinut keskinkertaisesti tai jopa runsaasti suurimmassa osassa laskettuja koeruutuja.

Suomenselän ja eteläisen Lapin alueella viikon 24 alussa paikoin esiintyneet yöpakkaset ovat saattaneet vaurioittaa kukkia ainakin avoimilla ja alavilla kasvupaikoilla.

Lähde: Huonoja ja hyviä uutisia marjastajille: Odotettavissa enintään keskinkertainen mustikkasato – puolukoita sen sijaan tulossa runsaasti | Kotimaa | Kaleva.fi

Kategoria(t): Ympäristö Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.