Riikka Karppinen on Vihreiden varapuheenjohtaja ja reservin kersantti ei sovi politiikan lokeroihin – hankki metsästyskortin ja karhunkaatoluvan jo 10-vuotiaana

Riikka Karppinen on nuori, nainen, kotoisin Sodankylästä, reservin kersantti ja harrastaa metsästystä.

Siinä on monta seikkaa, joita ei odottaisi samassa henkilössä olevan. Lähtien siitä, kuinka on pidetty mahdottomana, että Lapista voisi tulla vihreä kansanedustaja.

Ei pidetä enää, sillä Karppinen jäi kymmenen äänen päähän eduskunnasta.

Karppinen alkoi ensimmäisen kerran miettiä, että jotain on tapahtumassa, kun eduskuntavaalien kampanjan avauksessa helmikuussa kaikki eivät mahtuneet sadan hengen tiloihin sisään. Sitten kierrettiin Lappia 4 000 kilometriä.

”Ihmiset tulivat ihan asiasta tähen katsomaan. Hyvin erilaisista ammatti- ja ikäryhmistä haluttiin tavata. Se ei ollut vihreiden peruskannattajakuntaa. Nämä olivat viestejä, joista ymmärsin, että nyt ei ole enää kyse kolmen prosentin kannatuksesta”, hän kertoo kampanjastaan.

Karppinen sai 2 849 ääntä enemmän kuin keskustan läpi päässyt Markus Lohi. Tulos on aiheuttanut epäuskoa äänestäjissä, sillä Karppinen sai Katri Kulmunin (kesk.) jälkeen toiseksi eniten ääniä Lapista.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä on pohtinut, pitäisikö pienissä vaali­piireissä käyttää eri vertauslukujen laskutapaa kuin isoissa. Se tasaisi vaalipiirien eroja.

Nyt Lapissa puolue olisi tarvinnut 12,5 prosenttia äänistä, jotta se olisi saanut yhden kansanedustajan. Uudellamaalla riitti 2,7 prosenttia.

Karppisen mielestä se on epäreilua, mutta muutosta tuskin on helppo tehdä, sillä se ei kelpaa muille puolueille.

Lapissa feministinen puolue sai 121 ääntä. Karppinen ei niitä haikaile, sillä kukaan ei voinut tietää kisan olevan näin tiukka.

”Oli jo saatu tuhansia uusia ääniä. Ennen näitä vaaleja vihreiden kannatus on ollut kahden kolmen prosentin huitteilla.”

Nyt se oli 9,7 prosenttia, kasvua 7,1 prosenttiyksikköä. Karppisen ansiosta Suomen vihrein äänestysalue ei ole enää Helsingin Kallio. Se on siirtynyt tuhat kilometriä pohjoiseen, Kolarin Äkäslompoloon. Siellä 46 prosenttia äänesti vihreitä.

Ehkä se johtuu siitä, että häntä ei todellakaan ole veistetty perusvihreästä muotista. Hän esimerkiksi meni armeijaan, koska halusi ymmärtää puolustuspolitiikkaa.

Armeijan käyminen on Karppiselle myös konkreettinen keino näyttää, että itse toimii tasa-arvon puolesta, kun siitä poliitikkona puhuu.

”Se tuo pikantin lisän poliittiseen mielikuvaan minusta. En ole lokeroitavissa. Olen aika suorapuheinen. Enkä ole ehdolla päästäkseni valtaan vaan muuttaakseni asioita. Jos ajatukseni eivät kelpaa, sitten ei voi mitään.”

Lapissa ne näyttävät kelpaavan.

”Ei pidä paikkaansa, että vihreiden teemat luonnonsuojelusta, hakkuiden kasvattamisen vastustamisesta tai kaivosten kritisoimisesta eivät purisi Lapissa. Se on laitettu lappilaisten suuhun.

Kun oli mahdollisuus äänestää toista linjaa, se tehtiin. Ennen ei ehkä ole ollut sopivaa ehdokasta.”

Sodankylästä on peräisin monta politiikassa hyödyllistä taitoa

Koska kylällä oli vähän lapsia, hän oppi toimimaan yksin ja aikuisten kanssa jo lapsena.

”Ehkä siksi olen luonteva itseäni vanhempien ihmisten kanssa”, Karppinen miettii.

Koti on parikymmentä kilometriä kirkonkylältä. Luonnossa liikutaan paljon ja siihen liittyy aina tavoite.

”Piti aina olla sanko matkassa, tuoda marjoja tai hirvi olla nurin.

Meillä ei erityisen hyvällä katsottu tyhjänkävelyä luonnossa. Hankin metsästyskortin ja karhun kaatoluvan kymmenvuotiaana.”

Lähde: Vihreiden varapuheenjohtaja ja reservin kersantti ei sovi politiikan lokeroihin – Riikka Karppinen hankki metsästyskortin ja karhunkaatoluvan 10-vuotiaana – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.