Kamerakopteri on pelastajan silmät taivaalla

Kamerakopterit ovat tulleet jäädäkseen pelastajien perustyökaluiksi. Kamerakopterin hinta liikkuu 1000—3000 euron tietämillä. Kympe käyttää samoja koptereita, joita myydään kuluttajille.

Kuudeskin kamerakopteri on jo hankittu. Se edustaa kamerakoptereiden viimeisintä mallia, ja siinä on lisävarusteena valonheitin, vilkkuvalo sekä kaiutin, joten sen kautta voidaan antaa ohjeita. Katso tästä linkistä, millaisissa tilanteissa Kympe käyttää kamerakopteria.

Kehittyvä teknologia tuo kamerakoptereihin jatkuvasti uusia ominaisuuksia. Ne auttavat pelastajia tekemään työnsä tehokkaammin ja turvallisemmin, kertoo palomies ja RPAS-laitteista vastaava Tero Piispa Kympen Kotkan palolaitokselta.

Kopterikamera näkee enemmän kuin ihmissilmä.

Kun aikaisemmin palomies kiipesi itse katolle katsomaan, hän näki palon leviämisen vain omalta korkeudeltaan. Kamerakopteri näyttää, kuinka laajalle ja millä tavalla palo on levinnyt ja mistä ikkunoista savua tulee. Yleiskuva tilanteesta saadaan paljon nopeammin.

Kamerakoptereita käytetäänkin pelastustöiden johtamisen työkaluina.

Maastopaloissa kamerakopterilla pystytään paikallistamaan paitsi palopesäkkeet myös niiden laajuus, käytettävissä olevat tiet ja vedenottopaikat.

Kahden tunnin työ pystytään tekemään noin puolessa tunnissa. Kamerakopterien valmistajat ovat kuitenkin tuoneet jo markkinoille laitteita, joihin voi liittää myös lämpökameran tai erilaisia mittausvälineitä.

Kamerakopteri ei ole drone

Kamerakopterin käyttötapa määrittää sen nimityksen.

Jos samanlaisella kamerakopterilla harrastetaan, se on lennokki, jos taas tehdään työtä, se on virallisesti RPA-laite (Remotely Piloted Aircraft), jota käytetään RPAS-järjestelmän avulla (Remotely Piloted Aircraft System).

Drone on väärä nimitys pelastajien käyttämille laitteille, Piispa huomauttaa.

Kamerakopterin tärkein hyötykuorma on kamera.

Lähde: Kamerakopteri on pelastajan silmät taivaalla – Katso Kymenlaakson pelastuslaitoksen video kamerakopterin käytöstä pelastustehtävissä – Kouvolan Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.