Harrinkankaan Lähdesnevalla hurjistunut hirvihiemo hyökkäili pelastajaa kohti – Pulassa ollut hirvenvasa pelastettiin ojasta

Pieni hirvenvasa oli pudonnut Harrinkankaan Lähdesnevalla, turvenevan ojaan, eikä päässyt ilman ihmisten apua sieltä pois. Tilanteesta teki haastavan hirviemo, joka ei ymmärtänyt miesten yrittävän auttaa pienokaista.

Vasan putoamisen huomasi nevalla työskennellyt Kalevi Latvaniemi.

”Olin kääntelemässä turvetta, kun huomasin hirven pyörivän jonkin pienemmän ympärillä noin 500 metrin päässä.

Ihmettelin, että mitä se oikein tekee – onko siellä susi vai mikä siellä on. Sitten emä loikkasi metsän puolelle ja näin, että vasa menee perässä ja yhtäkkiä vasa vain katosi”, Latvaniemi kuvaili tapahtumaa.

Mies lähti tarkistamaan tilannetta ja huomasi vasan pudonneen yli kaksi metriä syvään ojaan. Vasa juoksi hädissään ojassa edestakaisin.

”Yritin mennä katsomaan, voinko auttaa vasaa, mutta emä alkoi hyökkäillä kohti. Lähimmillään se tuli noin kymmeneen metriin, murahteli vihaisesti ja kuopi etujaloillaan niin, että turve lenteli.

Soitin poikani Kai Latvaniemen sekä Pasi Tulensalon Päntäneen metsästysseurasta avuksi. Odotin ihan hiljaa paikoillani, niin vasa rauhoittui ja emä odotti metsän puolella”, mies kertoi.

Apujoukkojen saavuttua miehet yrittivät ensin mennä ojaan vasan avuksi, mutta eläinlapsi ei luottanut heihin.

”Vasa alkoi riehua ojassa. Se juoksi täristen ja läähättäen edestakaisin, joten päätimme yrittää ohjata sitä matalampaan kohtaan.

Se rauhoittui, kun olimme etäämpänä ja käveli eteenpäin, kun me menimme jäljessä. Viimein noin 70–80 metrin päässä oli loiva kohta, josta vasa pääsi kipuamaan ylös”, Latvaniemi kertoi tyytyväisenä.

Kiire emon luo

Vasa oli lähtenyt pinkomaan hyväkuntoisena emänsä luo metsään. Harvinainen sattuma

Pasi Tulensalo kertoo, että vastaavia luonnon eläinten pelastusoperaatioita tulee metsästysseuralle eteen harvoin.

Syksyllä, kun metsästäjät alkavat liikkua enemmän koiria treenaamassa, metsistä löytyy jonkin verran kuolleita tai loukkaantuneita hirvieläimiä.

”Viime syksynä löytyi jalkansa katkaissut hirvi, joka lopetettiin. Syitä haavereihin voi olla useita – eläin on itse kolhinut itsensä tai se on joutunut auton töytäisemäksi.”

Se, miksi autoilija ei tapahtumasta ilmoita, jää arvailujen varaan.

”Rekkakuski ei välttämättä huomaa, jos eläin törmää vaikka pimeässä autoon ja onko joku autoilija sitten juovuksissa, jos ei ilmoita hirvieläinkolarista”, Tulensalo arvailee.

SRVA virka-apuhommia

Kolareissa vahingoittuneita hirvieläimiä sekä suurpetoja lähtee aina auttamaan ja jäljittämään riistanhoitoyhdistysten suurriistavirka-apu eli SRVA-ryhmä.

Autoilijan on aina ilmoitettava kyseisten eläinten kanssa törmäämisestä hätäkeskukseen, joka antaa ohjeet toimintaan. Loukkaantunut suurpeto on vaarallinen, eikä sitä saa lähestyä.

Lähde: Pulassa ollut hirvenvasa pelastettiin ojasta – Hurjistunut emo hyökkäili pelastajaa kohti – Kauhajoki | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.