Koirat pidettävä nyt lisääntymisaikana kytkettyinä – Kiinnipitoaikana 1.3. -19.8. koirilla ei ole ”jokamiehenoikeuksia”

Luonnossa on menossa herkkä lisääntymisaika, lintuluodoille tai saariin rantautumista tulee muutoinkin välttää pesimäaikana.

Täytyy taas ihmetellä koiranomistajia, kun he eivät tunnu arvostavan luontoa eikä lakia.

Koirat on pidettävä kiinni erityisesti vesillä liikuttaessa silloin, kun rantaudutaan saareen tai luodolle.

Irrallaan oleva koira saattaa hetkessä tuhota koko lintuyhteisön pesinnän onnistumisen, pelkällä läsnä ololla. Lisäksi ne saattavat tuhota yksittäisiä pesiä tappamalla poikasia.

Vaikka se oma koira on niin ”ihana ja tottelevainen”, niin kyllä se ehtii tappaa jäniksen poikaset ja tuhota lintujen pesiä ennen kuin omistaja kerkeää väliin. Tosi harvoin koira on riittävän totelevainen.

Yksinään tavatut hirvieläinten vasat tai jäniksen poikaset eivät ole emon hylkäämiä. Emo ruokkii jälkikasvuaan säännöllisesti. Niin jäniksenpoikasen kuin muunkin luonnonvaraisen eläimen kiinniottaminen on kielletty.

Lisääntymisaikana koiran omistajan tulee muistaa, että emot puolustavat jälkeläisiään kaikin tavoin. Hirviemon takapotku voi olla tappava tai ainakin koira saa vakavan vamman potkun osuessa.

Muualla kuin taajamamerkein ilmoitetuilla alueilla koiraa saa ulkoiluttaa vapaana vain maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan (esim. metsästysseura) luvalla, jolle maanomistaja on luovuttanut maittensa metsästysoikeuden.

Lainsäädäntö koskee kaikkia koiria ja koirarotuja, ei vain metsästyskoiria.

Eläinsuojelulain tavoitteena on terve ja hyvinvoiva eläin ja tieliikennelaki määrittää monilla eri tavoin teillä ja kevyen liikenteen väylillä liikkuvien tienkäyttäjien velvollisuudet ja turvallisuudesta huolehtimisen.

Rikoslaissa määritellään koiranomistajan rikosoikeudellinen vastuu, jos koira aiheuttaa vahinkoa ympäristölleen niin hirven vasoille kuin jäniksen poikasille.

Lisäksi on huolehdittava läheisistä, ettei koira ei pääse kytkemättömänä kuntopoluille, juoksuradoille.

Sitten on niitä paikkoja, jotka ovat koirilta kokonaan kiellettyjä yleiset uimarannat, leikkipaikat, toriaikana torille tai yleisille laduille tai urheilukentälle.

Poikkeuksena ovat alle viiden kuukauden ikäiset pennut ja viranomaistehtävissä olevat koulutetut koirat.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.