Värmeslag kan hota hundens liv | Svensk Jakt

I den heta, torra sommaren ökar risken för värmeslag – ett livshotande tillstånd som uppstår när kroppens förmåga att bibehålla normal temperatur inte fungerar.

Hundar kan inte svettas som människor, de har bara några få svettkörtlar i sina trampdynor.

I stället hässjar de och avsöndrar värme genom slemhinnorna i nos, tunga och munhåla.

Värmeslag kan inträffa om hunden sitter instängd i ett varmt utrymme, till exempel en bil. Men även motion i riktigt varmt väder och vistelse i stark sol kan ge värmeslag om hunden inte får vätska och svalka.

Symptom

De första symtomen kan vara att hunden söker sig till vatten eller kalla golv där magen svalkas. Utomhus kan den lägga sig och svalka magen mot marken. Andra symtom är att hunden hässjar, dreglar, har torra röda slemhinnor, får hög puls, blir orolig och förvirrad.

Ytterligare tecken på värmeslag kan vara att hunden inte orkar resa på sig eller faller ihop under en promenad. I allvarliga fall blir hunden uttorkad, vinglig, får värre andningssvårigheter, kräkningar och blodig diarré.

Är det riktigt illa kan hunden komma i chock och kollapsar om inte åtgärder sätts in snabbt.

Behandla

Det är livsviktigt att få ner kroppstemperaturen till under 39 grader (hundars normala temp är i regel runt 38,5 grader). Kyl hunden genom att duscha den i kallt vatten, fläkta den eller svepa in den i blöta handdukar. Är man i skogen kanske det finns ett vattendrag att doppa den i.

Is eller isbad kyler kroppen för snabbt och rekommenderas inte och febernedsättande mediciner hjälper inte vid värmeslag.

Efter nedkylningen är det viktigt att ta hunden till veterinär för fortsatt behandling.

Förebygg

Välj om möjligt att motionera hunden tidig morgon eller sen kväll då det är svalare. Hellre i en svalkande skog än ute i öppen terräng där solen kommer åt.

Ta med en vattenflaska och bjud hunden att dricka. Ännu bättre är vätskeersättning som finns att köpa bland annat på apotek. Den binder vätskan i kroppen och minskar risken för värmeslag.

Använd ett kyltäcke på värmekänsliga hundar.

Inne och i bil kan hunden ligga på en kyldyna, som finns att köpa hos veterinärkliniker och hundbutiker. Men dynan ska inte lämnas kvar i bilen eftersom den också kan bli mycket varm och riskera att bränna hunden nästa gång den sätts in i bilen.

Lämna aldrig någonsin hunden instängd i bilen i varm väderlek. Det räcker inte att veva ner rutorna en bit!

Lähde: Värmeslag kan hota hundens liv – Svensk Jakt

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.