Skydda din bästavän – Koirien susiliivit testissä | Svensk Jakt testar

Vi har testatmarknadens vanligaste skyddsvästar för hund. I första hand är de framtagna för skydd mot vild- svin men de har också kommit i ropet i våra vargtäta områden.

Svensk Jakt har tillsammans med Svenska Jägareförbundet testat fem av de vanligaste skyddsväst­ arna för hund som i dag finns på marknaden.

Västarna har testats av Textil­ & Läder­ laboratoriet i Stockholm. Testet har haft två delar: Punkteringstestet är gjort enligt en norm som heter EN 863. Här har en spets med diametern 4,5 millimeter pressats genom materialet.

Angiven kraft i Newton (N) anger när spetsen gått genom alla lager i västen.

Genomslagsmotstånd är gjort på en variant av normen SIS 849231 med en genomslagsprovare enligt ASTM D781­ 44T med en modifierad spets (för att efterlikna en vildsvinsbete). Se mer om normerna i faktarutan.

Varje väst har provats med anslagsenergierna tio, 20, 30 och 40 Joule (J). Resultatet i tabellen anger den nivå där hål genom västens samtliga lager redovisas.

Testet har genomförts på torr och våt väst. Med våt väst menas en väst som blötlagts i 30 minuter för att sedan få rinna av under tio minuter.

Kommentar

Det är en smula vanskligt att ange vilken nivå av skydd som är att betrakta som godkänd för en skyddsväst till vildsvinshund.

Att mäta vilken kraft (N) och anslagsenergi (J) hos ett vildsvin som går på en hund låter sig knappast göras.

Protector ger bäst skydd i detta test, särskilt när det gäller genomslagsförmå­ gan. Att man använt fler lager skydds­ material än många av konkurrenterna bidrar, men på bekostnad av västens vikt.

Tuskproof har bra förmåga att stå emot punktering men har lite sämre förmåga att stå emot genomslag. Hun­ ting lägger sig i mittenskiktet.

Lisbeths och Swevest har klart sämre skydd än övriga vilket nog kan kopplas till såväl val av skyddsmaterial som antalet lager av materialet.

Att samtliga testade västar ger ett skydd är ställt utom alla tvivel. Troligen klarar inte västarna från Lisbeths och Swevest en allvarligare attack från större vildsvin.

Vi skriver ”troligen” ef­ tersom varken vi eller någon annan kan svara säkert på vad som krävs. Denna erfarenhet får vi lämna till framtida kunskapsinhämtning.

Testmetod

Västen har tvättats enligt anvisningarna på västen – om sådana angetts. Därefter har västen fått dropptorka utomhus (utomhustemperatur vid testet plus 15 grader, mulet/ soligt väder) i två timmar, därefter torkning inomhus i normal rumstemperatur.

Lähde: Skydda din bästavän | Svensk Jakt testar

 

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.