Maakotkan osoittautui lajissaan Euroopan vanhimmaksi

Maakotkan ympärillä oli muutaman neliö alue, jossa oli mahdollisesti jonkinmoisen taistelun jälkiä ja hieman verta. Maakotkan kuolemasta tuskin oli pitkä aika, sillä korpit eivät olleet ehtineet paikalle.

Aikansa ihmeteltyään Juutinen leikkasi maakotkan rengastetun jalan ottaakseen sen mukaansa.

Olin jo lähtöä tekemässä, mutta sieppasin lopulta myös linnun mukaan siltä varalta, että viranomaiset haluaisivat tutkia sitä, Juutinen kertoo.

Juutinen toimitti linnun Ruokavirastoon ja teki samalla rengasilmoituksen Helsingin yliopiston Luonnontieteelliseen rengastustoimistoon.

Sieltä tuli minulle nopeasti vastaus, että kyseinen maakotka oli kuuluisa ikäennätyskotka.

Kotkan tarkka ikä oli 34 vuotta, kahdeksan kuukautta ja 28 päivää.

Ruokaviraston suorittama ruumiinavaus paljasti kotkanaaraan kokeneen kovia elämänsä viimeisinä aikoina.

Sen kehossa oli haavoja ja ruhjevammoja, ilmeisesti taistelun jäljiltä. Pyrstön tyvessä oli pieni haava ja haavassa yksi hauli.

Linnun lihaskunto ja höyhenpeite olivat normaalit, mutta ravitsemustila heikko. Kotkan elimistössä ei todettu sairauksia tai myrkkyjä.

Taistelun ja ampumisen aiheuttama rasitus ja stressi ilmeisesti aiheuttivat shokin ja lopulta linnun kuoleman.

Kuolleena löydetty naarasmaakotka syntyi keväällä 1984 Kainuussa pesän ainoana poikasena. Poikasen rengasti tuolloin Jouni Ruuskanen.

Kyseinen maakotka nähtiin harvakseltaan Suomessa.

1986 se havaittiin Laitilassa Länsi-Suomessa, mutta tämän jälkeen kului yli 30 vuotta ilman ainoakaan havaintoa linnusta.

Tämän vuoden tammikuun loppupuolella luontokuvaaja Ari Komulaisen Pohjois-Savossa valokuvaama kotka tunnistettiin renkaan perusteella.

Lopulta maakotkan pitkä elämä päättyi pyhäntäläiselle suolle.

Lähde: Iisalmelainen Antti Juutinen koki eräreissulla ison yllätyksen – hän löysi kuolleen maakotkan, joka osoittautui lajissaan Euroopan vanhimmaksi – Iisalmen Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.