”Saatat olla kymmenen metrin päässä karhusta mutta siltikään et näe sitä” – karhunmetsästäjä tietää otson ovelaksi

Jos loukkaantunut karhu harhailee taajamaan, niin silloin tarvitaan metsästäjien ja koirien taitoja. Karhua ei kuitenkaan saa ampua missä vaan.

Hyvä koira ei karhujahdissa hauku hirveä eikä se ole liian rohkea, sillä mesikämmenen tassun isku on nopea ja kohtalokas.

Koiran pitää haukkua lähellä mutta ei liian lähellä. Tiuku saa haukkua kaikkia karhuja, mutta ampua saa Pohjois-Hämeen alueella vain kolme, niistä yksi Oriveden-Ruoveden alueella.

Karhukanta on kasvanut Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan viimeisen vuoden aikana Pohjois-Hämeessä. Karhuja on puolisen sataa.

Vain varma havainto saa porukan liikkeelle

Liikkeelle lähdetään lauantaina. Jotta varsinainen jahti alkaisi pitää karhuhavainto olla varma, sillä karhu on nopea liikkeissään. Siinä tilanteessa porukka kootaan tekstiviestien avulla samaan paikkaan ja metsästys voi  alkaa.

Metsästäjiä tarvitaan kun hätä tulee

Syksyn jahtikaudella on kolme tavoitetta: yhteispelin harjoittelu, viranomaisavun varmistaminen ja karhujen arkiinnuttaminen, mikä tarkoittaa liian kesyjen karhujen häätämistä kauemmas asutuksesta.

Ilman koirien kuonojen herkkyttä jäljille on vaikea päästä. Koirien liikkeitä voidaan seurata nykytekniikan avulla.

Jos kenttää ei ole, niin on osattava toimia kuten ennen nykyisiä apuvälineitä. Siksi harjoittelu on tärkeää.

Karhu on ovela piiloutuja.

Vaikka minäkin olen tiettävästi ollut satojen ellei jopa kymmenien metrien päässä karhusta, en sitä kuitenkaan ole koskaan metsässä nähnyt, sanoo Hekkanen kunnioitusta äänessään.

Karhu kävelee karttaviivojen yli

Mesikämmen kävelee maastossa karttaan piirreltyjen rajojen ja riistanhoitosuunnitelmien yli, mikä hankaloittaa metsästämistä.

Meitä metsämiehiä ärsyttää se, että kaukana metsän siimeksestä tehdyt kannanhoitosuunnitelmat ja niitten perusteella karttaan vedetyt viivat tekevät karhun kaatamisen hankalaksi.

Vain tietty määrä karhuja saadaan kaataa. Kun karhu liikkuu karttaviivoista piittaamatta, ei aina saada kaadetuksi juuri sitä karhua, jota tavoiteltiin.

”Saatat olla kymmenen metrin päässä karhusta mutta siltikään et näe sitä” – karhunmetsästäjä tietää otson ovelaksi | Yle Uutiset | yle.fi.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.