Maailman salaperäisin nisäkäs kävi vihdoin satimeen – 49 miljoonaa vuotta sitten kehittyneen lajin eläviä yksilöitä ei ole vieläkään nähty

Päiväntasaajan Guineaan kuuluvalta noin 2000 neliökilometrin kokoiselta Biokon saarelta Länsi-Afrikassa on löydetty ensimmäiset kunnolliset näytteet salaperäisestä zenkerella-jyrsijästä.

Näyte koostui kolmesta vasta vähän ennen löytämistä kuolleesta yksilöstä. Elävänä otuksia ei ole kukaan tutkija nähnyt vieläkään, Washington Post kirjoittaa.

Saarella elävä Zenkerella insignis on tiettävästi ainoa nykyään elävä zenkerella-laji. University of the West of Englandin tutkija David Fernandez oli tehnyt Biokossa tutkimustyötä 14 vuoden ajan, kun oli mukana löytämässä näytteitä.

Fernandez lähetti niistä kuvan Etelä-Kalifornian yliopiston tutkijalle Erik Seiffertille, joka on yksi harvoista ihmisistä maailmassa, joka voisi tunnistaa eläimen.

Ennen tätä löytöä eläin tunnettiin vain fossiiliaineistosta ja 11 hajanaisesta, eri puolilla maailmaa luonnonhistoriallisissa museoissa olevasta näytteestä, esimerkiksi raajoista ja hampaista.

Monet näytteistä ovat yli sata vuotta vanhoja.

Zenkerellat kuuluvat vain Afrikassa elävien suomuhäntäoravien (Anomaluridae) heimoon.

Fossiiliaineiston perusteella Zenkerella insignis on muuttunut viimeisen 49 miljoonan vuoden aikana lajina erittäin vähän. Tämän kaltaisia eläviä fossiileja tunnetaan nisäkkäiden joukosta vain muutamia.

Zenkerella oli jo melko lailla nykyisenkaltainen vain 15 miljoonaa vuotta dinosaurusten massasukupuuton jälkeen, 35 miljoonaa vuotta sitten ensimmäisten suurten ihmisapinoiden kehittymistä. Kun laji kehittyi melko lailla nykyisenlaiseksi, Australian manner oli yhä kiinni Etelämantereessa eikä Himalajan vuoristo ollut vielä muodostunut.

Emme tiedä, mihin aikaan vuorokaudesta se on aktiivinen, mitä se syö ja viettääkö se aikansa puissa vai maassa, Erik Seiffert kertaa lajiin liittyviä mysteerejä. Seiffert kiinnostui eläimestä tutkiessaan sen sukulaisen 37 miljoonaa vuotta vanhaa fossiilia Egyptissä ja tajutessaan, että fossiloituneesta lajista tiedetään enemmän kuin tästä, joka yhä asustaa maapallolla.

Siksi Seiffert pyysi Biokonilla asuvaa Fernandezia toimittamaan hänelle näytteen, jos vain mahdollista. Biokonin asukkaista suurin osa elää ainakin osittain metsästyksestä, joten olisi todennäköistä että zenkerellakin kävisi jonkun pyydykseen. Tämä onnistui ensimmäisen kerran kuitenkin vasta noin vuoden pyynnön jälkeen.

Zenkerella on olemukseltaan melko oravamainen tuuheine häntineen. Se on noin 5400 nisäkäslajin joukosta yksi niistä kuudesta, jotka ainoana edustavat muuten kokonaan sukupuuttoon kuollutta alaheimoa.

Seuraavaksi tutkijat analysoivat zenkerellan perimää tarkemmin ja perehtyvät sen mahalaukun sisältöön. Niinpä ehkä pian saadaan selville jotakin sen ruokavaliosta ja elintavoista.

Zenkerellan mahdollinen uhanalaisuus on myös arvoitus. – Emme tiedä varmasti, että Zenkerella olisi vaarantunut, mutta emme myöskään että se ei olisi, Seiffert sanoo.

Kun lajin yksilömääriä ja elintapoja ei tunneta, joudutaan arvailemaan. Metsäkato Biokonin saarella uhkaa zenkerellan elinoloja kuitenkin lähes yhtä varmasti kuin monien muidenkin villien lajien.

Lähde: Maailman salaperäisin nisäkäs kävi vihdoin satimeen – 49 miljoonaa vuotta sitten kehittyneen lajin eläviä yksilöitä ei ole vieläkään nähty – T&T

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.