Tuttu verenimijä etsii taas veriuhria — Hyttysten lentokyky on nimittäin hyvä

”Ihmiset saattavat erehtyä luulemaan, että hyttyset ovat kuoriutuneet aikaisin, mutta kyse on siitä, että osa hyttysistä talvehtii aikuisina. Lämpiminä kevätpäivinä ne lähtevät talvehtimispaikoista lentoon, kun naaraat etsivät veriuhria.”

Vuoden ensimmäiset hyttyset on nähty huhtikuussa. Ne ovat ”edellisvuoden satoa”, hyönteistutkija ja luonnontieteen amanuenssi Jukka Salmela Rovaniemen maakuntamuseosta kuvailee.

Salmela arvioi, että tämän kesän hyttyset syntyvät Pohjois-Lapissa juhannuksen nurkilla ja Etelä-Suomessa jo toukokuun loppupuolella, sillä ilmat lämpenevät aiemmin etelässä.

Ennustaako Salmela kesälle paljon hyttysiä?

”Ei sitä voi sanoa. Karkeasti voi ennustaa, että jos talvi on ollut runsassateinen ja lunta on ollut paljon maassa ja kevät puolestaan on puolestaan sopivan viileä ja kostea, se tarkoittaa hyvää hyttyskesää. Eiköhän se kesäkuussa ala olla aika selvä joka puolella Suomea.”

Hyttysten määrää pihapiirissä voi koettaa vähentää hankkiutumalla eroon seisovasta vedestä. Näin pääset eroon munista, joita hyttysnaaras on mahdollisesti laskenut veteen edellisenä kesänä.

”Räystäiden alla olevat vesisaavit kannattaa tyhjentää ja pihalla olevat matalan veden altaat, kuten lintualtaat tai muut puutarhan koristealtaat, kuivattaa parin viikon välein.”

Salmela kehottaa toimimaan, ennen kuin toukat ehtivät kuoriutumaan. Maan etelä- ja keskiosissa tuumasta toimeen kannattaa ryhtyä heti.

Jos pihalla kuitenkin kesän mittaan parveilee runsaasti hyttysistä, niistä voi koettaa päästä eroon hyttysansalla.

Niitä on markkinoilla erilaisia, ja hinnat vaihtelevat alle satasesta yli tuhanteen euroon. Ansojen toimintaperiaate on sama.

Ne houkuttelevat hyttysiä vapauttamalla ilmaan esimerkiksi hiilidioksidia sekä vesihöyryä. Kun hyttynen lentää tarpeeksi lähelle, laite imaisee sen keräyssäiliöön.

”Yksittäinen hyttysansa voi kerätä tuhansia hyttysiä per yö.”

Salmela muistuttaa, että vaikka hyttysiä kuinka tuhoaisi omalla pihallaan, niistä ei voi päästä täysin eroon.

Hyttysten lentokyky on nimittäin hyvä, ja ne voivat pyrähtää pihallesi useiden kilometrien päästä.

Lähde: Tuttu verenimijä etsii taas veriuhria — Lue hyönteistutkijan vinkit hyttysiltä suojautumiseen – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.