Susi osaa sekä hypätä että ryömiä: Tällainen aita pitää hukan pois laitumelta

Susi sekä hyppää yli että ryömii ali lammasaidasta, jos aidassa ei ole riittävästi korkeutta tai jännitettä on liian vähän.

Tanskassa Aalborgin yliopistossa tutkittiin aitojen korkeuden ja jännitteen suuruuden vaikutusta susien käytökseen.

Tutkimus toteutettiin Ree Park Safari -nimisessä eläinpuistossa Tanskan Jyllannissa. Eläinpuistossa elävät kolmetoista arktista napasutta ja niiden pennut siirrettiin noin hehtaarin laajuiseen aitaukseen, jonka sisään aidattiin kymmenen metriä kertaa kymmenen metrin kokoinen pienempi aitaus. Pienemmän aitauksen sisään sijoitettiin hevosen ruho.

Riistakamerat tallensivat susien käyttäytymistä.

Vaikka tutkimus toteutettiin tarhaeläinten kanssa, johto­päätökset pätevät myös villien susien kanssa.

”Villeillä susilla on tarha­susia suurempi motivaatio pyrkiä yli tai ali aidan, jos toisella puolella on ravintoa. On myös huomioitava, että elävä eläin laukaisee sudessa saalisvietin toisella tavalla kuin tutkimuksen kuollut hevosen ruho.”

Tanskassa ympäristöhallinto suosittelee, että lammasaitauksessa sähköpaimenen jännite on vähintään 4 500 volttia ja aidan korkeus 110–120 senttiä.

Tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että susi ryömii aidan ali tai hyppää yli 2,4–4,7 voltin jännitteestä huolimatta. Tutkijat suosittavatkin tutkimuksen perusteella vähintään 5 000 voltin jännitettä lammasaitaan.

Korkeutta lammasaidalla pitäisi olla 115–145 senttiä, esittävät tutkijat. Tutkimuksessa aita oli matalimmillaan 65–85 senttiä korkea, lankoja oli 15 sentin välein kolme. Matalin lanka oli asetettu 15–20 sentin korkeuteen. Korkeimmillaan aita oli tutkimuksessa 105 senttiä.

Tutkimuksessa sudet pyrkivät ja pääsivät pienimpään aitaukseen hevosen ruhon luo riippumatta jännitteistä ja aidan korkeudesta. Ainoastaan silloin, kun ruho ei ollut aitauksessa, sudet eivät sinne menneet.

Tutkijoiden Camilla Jensenin, Sussie Paghin ja Astrid Vik Stronen mukaan aitaus suojasi lampaita parhaiten, kun aidan jännite oli riittävän korkea ja aidan sekä ylin että alin lanka olivat sähköä johtavia kumilankoja.

Lähde: Susi osaa sekä hypätä että ryömiä: Tällainen aita pitää hukan pois laitumelta – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.