Luke laskee pennut – Ennen lumia tulossa tietoa susien todellisesta määrästä

Luke tekee syksyllä ennen lumia tieteelliseen laskentamenetelmään perustuvan arvion pentutuotannosta, jolla osoitetaan susien todellinen määrä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja kansanedustaja Lasse Hautala (kesk.) olivat puhumassa yleisötilaisuudessa Kauhajoen Erähovilla viime viikolla.

Illan aiheina olivat metsästyslainsäädännön muutokset, sekä suurpetoasiat, joista susi nousi ykkösaiheeksi keskusteluissa.

Susi kuuluu suomalaiseen luontoon, mutta se ei kuulu pihoihin, eikä se saa aiheuttaa vaaraa, vahinkoa eikä pelkoa.

Siksi on tärkeää, että arkuutensa menettäneet röyhkeät yksilöt ja kokonaiset röyhkeät laumat pitää pystyä poistamaan.

Susien kaatoluvissa on kaksi linjaa

Meidän kuitenkin täytyy noudattaa komission meille antamia reunaehtoja ja siksi olemme nyt miettimässä, minkälaisia säädösmuutoksia tarvitaan, jotta homma toimii paremmin, Leppä aloitti.

Susien kaatoluvissa on kaksi linjaa, joista toinen on poliisilinja, jossa ei ole kyse metsästyksestä, vaan poliisin päätöksestä poistaa vaaraa aiheuttava yksilö.

Poliisi on saanut valmiiksi yhteneväiset ohjeet, joita ollaan vielä ajamassa sisään, mutta toiveissa on, että jatkossa poliisi toimii samalla tavalla ympäri maata.

Toinen linja on riistahallinnon lupamenettely, jota varten on lähdetty päivittämään sudenhoitosuunnitelmaa.

Tehkää hyvät pohjatyöt siihen, että pystytte tekemään hyviä hakemuksia poistettavista eläimistä.

Meillä on viime talvelta esimerkkejä molemmista, joista hyvät menivät läpi ja huonot hylättiin. Riistahallinnossa tehdään töitä virkavastuulla ja kannustan teitä voimakkaasti tekemään hyviä hakemuksia, joiden perustelut mahdollistavat lupien myöntämisen, ministeri Leppä ohjeisti yleisöä.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tekemästä susien kanta-arviosta on käyty kiivasta keskustelua sen paikkaansa pitävyydestä ja kommentointia aihe aiheutti Erähovillakin.

Leppä muistutti seikasta, joka keskusteluissa ja mediassa jää usein huomioimatta, että arvio on sen hetkinen, eli maaliskuinen, minimimäärä ilman pentutuottoa.

Luke on myöntänyt susikannan kasvun ja haluaa nyt osaltaan tarkentaa arviota susien todellisesta määrästä.

Susihavainnoista kannattaa ilmoittaa

Vaikka teitä kuinka turhauttaa ilmoittaa jatkuvista susihavainnoista, kannattaa se silti ehdottomasti tehdä ja merkitä joka ainoa havainto, sillä ne ovat keskeinen peruste, millä lupia myönnetään.

Havainnot lasketaan Lukella yhteen ja tästä määrästä tehdään kanta-arvio. Laskentaa tukevat lisäksi dna-näytteet ja muut toimet.

Luke tekee syksyllä ennen lumia tieteelliseen laskentamenetelmään perustuvan arvion pentutuotannosta, jolloin saadaan selville susien todellinen määrä.

Lopuksi ministeri vielä kertoi, kuinka muissa maissa on Suomen tavoin turhauduttu komissiojohtoiseen susipolitiikkaan ja maiden välillä on käyty keskusteluja muutoksen aikaan saamiseksi.

Tätä keskustelua ei ole koskaan aikaisemmin käyty. Se vie aikaa, mutta tavoitteena on uudistaa suurpetopolitiikkaa niin, että kullakin jäsenmaalla on liikkumavaraa omien erityispiirteiden huomioon ottamisessa.

Lähde: Ennen lumia tulossa tietoa susien todellisesta määrästä – Luke laskee pennut – Kauhajoki | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.