Korppi osaa suunnitella tulevaisuutta – ottaa mieluummin huomenna päävoiton kuin taskurahaa tänään

Korpit osaavat valita esineen, jonka avulla ne saavat myöhemmin ruokaa. Ne valmistautuvat myös kaupankäyntiin ennalta.

Varislinnut ovat fiksuja

Ne ovat useissa tutkimuksissa osoittaneet pystyvänsä käyttämään työkaluja ja osaavansa ratkaista ongelmia, jotka eivät nelivuotiaalle lapsellekaan ole itsestäänselviä.

Ruotsalaisen Lundin yliopiston tutkimus antaa taas korpeille kunniaa. Ne osasivat paitsi valita oikean työkalun ruoan saamiseen, myös ennakoida valinnan seurauksia 17 tunnin päähän.

Ensin korpit saivat eteensä laatikon, jossa oli kolme kiveä ja putki. Linnut oppivat, että kun kiven tipauttaa putkeen, laatikosta tulee ruokapala.

Seuraavana päivänä linnuille ei tuotu ruokapaloja tarjoilevaa laatikkoa, vaan kivi ja kaksi muuta esinettä, joista korpit saivat valita mieleisensä.

Varttia myöhemmin niiden eteen tuotiin eiliseltä tuttu ruokalaatikko. Jos korppi oli valinnut kiven, se pystyi lunastamaan sillä herkkupalan. Muilla esineillä herkkua ei laatikosta herunut.

Vaikka ruokalaatikkoa ei ollut valinnan hetkellä näkyvillä, linnut valitsivat esineiden joukosta kiven 80 prosentissa tapauksista. Ne käyttivät sitä ruoan saamiseen 86 prosentin osumatarkkuudella.

Koetta jatkettiin lisäämällä valittavien esineiden joukkoon pullonkorkki. Sen vastineeksi korpit saivat ruokaa, kun ne antoivat korkin myöhemmin tutkijalle.

Tässäkin tapauksessa linnut valitsivat useimmiten oikein, vaikka ne joutuivat odottamaan palkintoa vartin.

Kaiken lisäksi linnut oppivat vielä hylkäämään heti tarjotun pienemmän herkun, jos ne tiesivät, että pullonkorkin säästämällä ne saavat myöhemmin isomman palkinnon.

Ne pysyivät valinnassaan, vaikka tiesivät joutuvansa odottamaan isompaa herkkua jopa 17 tuntia.

Scientific American -lehden haastattelemat ulkopuoliset tutkijat pitävät ruotsalaistutkimusta vakuuttavana osoituksena siitä, että suunnitelmallinen älykkyys ei ole ainoastaan ihmiselle evoluutiossa kehittynyt ominaisuus.

Toisaalta tutkimuksessa käytettiin vain viittä korppia, joten jotkut tutkijat epäilevät tulosten yleistettävyyttä.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Lähde: Korppi osaa suunnitella tulevaisuutta – ottaa mieluummin huomenna päävoiton kuin taskurahaa tänään – Päivän lehti 17.7.2017 – Helsingin Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s