Göran Persson: Emme voi sallia susien pitävän maaseutua pelossa – ”Kukaan ei enää kuuntele maaseudun ihmisiä.”

Ruotsin entinen pääministeri puolustaa maaseutua ja sen asukkaita. Elävää maaseutua ei ole ilman maataloutta.

Yksitoista vuotta sitten Göran Persson osti yhdessä puolisonsa Anitra Steenin kanssa Ylä-Torpin tilan Tukholman eteläpuolelta.

”Tunne oli maaginen. Voi luoja, voimme hankkia tämän”, Persson muistelee tuntojaan Land.ee verkkolehden haastattelussa, joka julkaistiin perjantaina.

Maatalous on Perssonin mielestä avainasemassa, kun puhutaan maaseudun säilymisestä asuttuna ja viihtyisänä. ”Ne ovat väärässä, jotka sanovat, että maaseutu voi säilyä elämänä ilman maataloutta.”

Ylä-Torpin tila ei jäänyt kesämökiksi, kakkosasunnoksi, vaan Persson ja Steen innostuivat karjanhoidosta. Tilalla on tällä hetkellä 80 herefordin lihakarja, joka pitää viereisen järven ympäristön siistinä.

Jahtipaine on liian pieni

Haastattelussa käydään läpi susitilannetta, josta Perssonilla on vahvat mielipiteet.

Persson kannattaa jahtien lisäämistä ja susikannan pienentämistä. ”Emme voi elää tilanteessa, jossa susi pitää koko maaseutua pelossa, vaikka se ei ole uhanalainen eläin. Tämä on ennennäkemätöntä historiassa.”

Jahtipaine on aivan liian pieni Ruotsissa, Persson sanoo. Jos meno jatkuu tällaisena, maaseutu pusikoituu väistämättä, kun tilapitoa lopetetaan. Petojen vaikutusta vähätellään, mikä koskee myös Tukholman päättäjiä. ”Kukaan ei enää kuuntele maaseudun ihmisiä.”

”Viljelijät on jätetty yksin. Yksinäisyyden ja haavoittuvuuden tunne on valtava, kun petoeläimet vievät öisin karjaa. Viranomaisilla ei ole tarjota mitään, enintään soittoa hätäpuhelimeen”, Persson hämmästelee haastattelussa.

Lähde: Göran Persson: Emme voi sallia susien pitävän maaseutua pelossa – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.