Tutkimus: Ruotsalaiset karhunaaraat huolehtivat pennuistaan nykyään pidempään – ovatko ne oppineet hyötymään metsästyslaista?

Ruotsissa ei lain mukaan saa metsästää pennun kanssa liikkuvia naaraita eikä emon kanssa liikkuvia pentuja. Ruotsissa asuvat naaraspuoliset karhut (Ursus arctos) pitävät pentuja luonaan pidempään kuin ennen, ilmenee Nature Communications -tiedelehden tiistaina julkaisemasta tutkimusartikkelista.

Tutkimuksen mukaan pidentynyt pentujenkasvatus saattaa johtua Ruotsin metsästyslaista.

Tutkimuksen teki viisi tutkijaa, joista kolme työskentelee Kanadassa, yksi Norjassa ja yksi Itävallassa. Tutkijat analysoivat yksityiskohtaisia tietoja karhuista yli 20 vuoden ajalta.

Karhunaaraiden ei tarvitse osata lukea lakikirjaa huomatakseen, että ne jäävät helpommin henkiin, jos liikkuvat pentujen kanssa. Tutkimuksen mukaan metsästyssäännökset suosivat tällaisten karhujen selviytymistä.

Ruotsissa saa metsästää karhuja lääninhallituksen luvalla, mutta ei kuitenkaan pennun kanssa liikkuvia naaraita eikä emon kanssa liikkuvia pentuja.

Metsästys on tutkimuksen mukaan karhuille merkittävä kuolleisuuden lähde.

Viime vuonna Ruotsissa kaadettiin varsinaisella metsästyskaudella 219 karhua, ilmenee valtion eläinlääketieteellisen laitoksen tilastosta.

Lisäksi annettiin 84 karhunkaatolupaa niin sanotussa suojelumetsästyksessä, jonka tarkoituksena on ehkäistä kotieläinvahinkoja, kertoi uutistoimisto TT viime kesänä.

Karhuja Ruotsissa arvioitiin olevan noin 2 800 vuonna 2013, kertoo Ruotsin ympäristönsuojeluvirasto Naturvårdsverket.

Tutkimuksen mukaan yhä useampi karhu on 1990-luvulta alkaen ja etenkin 2000-luvulla alkanut huolehtia karhuistaan kahden ja puolen vuoden ajan aiemman puolentoista vuoden sijaan.

Vuoteen 1993 asti tutkijoiden aineistossa ei ollut yhtään karhunpentua, jota sen emo olisi pitänyt mukanaan enempää kuin puolitoista vuotta.

Pitkä poikasista huolehtiminen periaatteessa haittaa eläinpopulaatioiden uusiutumista, koska emot eivät ehdi tuottaa niin paljon poikasia, mutta Ruotsin karhujen tapauksessa pitkä äitiysjakso edistää sekä emojen että poikasten eloonjäämistä, todetaan tutkimuksessa.

Emoja ja poikasia metsästetään tutkimuksen mukaan vähemmän, kun perheet ovat koossa. Ruotsissa on ammuttu myös poikasia hoitavia emokarhuja, mutta huomattavasti vähemmän kuin yksin liikkuvia karhuja.

Yleensä emokarhujen kaadoissa on ollut kyse metsästäjien erehdyksistä.

Lähde: Tutkimus: Ruotsalaiset karhunaaraat huolehtivat pennuistaan nykyään pidempään – ovatko ne oppineet hyötymään metsästyslaista? – Ulkomaat – Helsingin Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.