Sudet käyvät yhä enemmän ihmisten pihoissa – Asiantuntija kertoo ilmiöstä

Tasaisin väliajoin uutisoidaan, että sudet ovat kulkeneet jossakin päin Suomea pihapiirissä. Ovatko sudet tulleet aiempaa rohkeammiksi, Luonnonvarakeskus Luken tutkimusprofessori Ilpo Kojola?

Susikannan levinneisyys on muuttunut. Reviirejä on nyt enemmän alueilla, joilla asutusta on enemmän. Olemme tehneet tästä perusteellisen analyysin gps-susien perusteella.

Joillakin reviireillä 3 – 4 prosenttia gps-susista on paikannettu yöllä alle sadan metrin päässä talosta. Pääosin susista vain kaksi prosenttia käy näin lähellä taloa.

Mitä tiheämpi asutus, sitä todennäköisempää on, että sudet vierailevat pihapiirissä.

Perinteisillä susialueilla Itä-Suomessa asutus puolestaan on susien reviireillä tyypillisesti harvaa, ja siksi siellä susia nähdään harvemmin pihapiirissä.

Susia Vakka-Suomeen

Kojolan mukaan susi on nyt levittäytynyt myös Vakka-Suomeen. Siellä pihaan osumisen todennäköisyyttä lisää maiseman mosaiikkimaisuus.

Vakka-Suomessa on vuoroin peltoa, metsää ja asutusta. Siksi sudet ja ihmiset kohtaavat siellä useammin kuin Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa, jossa metsäalueet ovat yhtenäisempiä.

Tämä siitä huolimatta, että Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa on suurin osa Suomen susilaumoista.

Itä- ja Länsi-Suomen välillä on selvä ero siinä, miten usein sudet käyvät pihapiirissä. Keskimäärin sudet kyllä välttelevät asutusta, Ilpo Kojola sanoo.

”Se on vain sopiva reitti”

Pihavierailut tapahtuvat Kojolan mukaan lähes yksinomaan öiseen aikaan. Toki poikkeuksiakin on.

Miksi sudet tulevat pihoihin?

Enimmäkseen ne ovat ohikulkumatkalla. Pihan kautta vain sattuu olemaan niille sopiva ja riittävän turvallinen reitti, kun ihmiset ovat unten mailla. Joissakin tapauksissa niitä voi kiinnostaa pihalla koiran tai muun kotieläimen haju.

Pitäisikö nyt pelätä?

Pelkoon ei sinänsä ole suurta syytä, mutta pelko on asia, jota on vaikea hallita, vaikka tietäisikin, että sudet eivät ole tulossa ihmisten kimppuun. Huoli lasten turvallisuudesta on susikeskustelussa tavallinen aihe.

Koulukuljetuksia on joillakin paikkakunnilla lisätty jonkin verran vähentämään sitä mahdollisuutta, että sudet ja lapset kohtaisivat.

”Kannattaa olla iloinen”

Suomen luonnonsuojeluliiton suurpetoasiantuntija Riku Lumiaro sanoo, että sudet viettävät valtaosan, yli 95 prosenttia ajastaan kaukana ihmisistä.

Sudet liikkuvat asutuksen tuntumassa harvoin. Ihmiset pääsevät näkemään susia niin harvoin, että kannattaa olla iloinen, jos ylipäätänsä pääsee näkemään suden. Susikannan kasvamisen ja levittäytymisen vuoksi yhtä useampi suomalainen pääsee kokemaan tuon onnen.

Muita eläimiä, kuten kauriita, pääsee näkemään miltei päivittäin ja ilveshavainnotkin ovat yleistyneet, hän kertoo.

Lumiaro sanoo, että sutta ei tarvitse pelätä. Se ei ole Suomessa hyökännyt ihmisen kimppuun yli 130 vuoteen.

Sen sijaan kauriit, hirvet ja varsinkin puutiaiset aiheuttavat ihmisen kuolemaan aiheuttaneita onnettomuuksia ja sairastumisia vuosittain. Myös pentujaan puolustavaa emokarhua tai haavoittunutta karhua on syytä varoa.

Autolla matkustaminenkin on monituhatkertaisesti vaarallisempaa kuin auton edessä pakenevan raajarikkoisen suden näkeminen, Lumiaro sanoo.

Nyt susia on 200

Maaliskuun metsästyskauden jälkeisen arvion mukaan Suomessa on susia reilu 200 yksilöä. Viime vuoden lopulla ennen jahtikautta niitä oli noin 300.

Viime talven kuolleisuus oli ennätyssuuri, 78 yksilöä, Kojola kertoo.

Riku Lumiaro sanoo, että talven 2015–2016 kannanhoidollinen metsästys hajotti susilaumoja, minkä vuoksi ennätysmäärä susia eksyi asutuksen tuntumaan.

Vuosina 2008–2013 verrattuna susikanta on runsastunut. Vuoden 2010 kieppeillä kanta oli vähimmillään 140 sutta.

Lähde: Sudet käyvät yhä enemmän ihmisten pihoissa – Asiantuntija kertoo ilmiöstä – Aamulehti

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.