Ota luonnossa liikkuessa huomioon linnunpoikaset ja -pesät sekä hautovat lintuemot

Lintujen pesintäaika on parhaimmillaan, minkä johdosta osa linnuista puolustaa aktiivisesti pesäänsä, poikasiaan tai vielä pesässä hautovaa kumppaniaan.

Monet linnunpoikaset ovat myös vielä kömpelöitä ja avuttomia.

Fiksu luonnossaliikkuja pitää koiran kiinni ja kissan sisällä sekä liikkuu itse luontoa häiritsemättä pesintäaikana, jolloin kaikki linnut ja suurin osa muistakin eläimistä on rauhoitettu.

Luonnossa on nyt lisääntymisaika parhaimmillaan.

Monilla eläimillä on jo poikaset, jotka voivat vielä olla melko kömpelöitä ja avuttomia. Osa linnuista hautoo vielä pesissään, osa taas ruokkii pesässä jo olevia pikkupoikasia.

Varikset ja lokit voivat näihin aikoihin puolustaa avuttomia poikasiaan joskus kiivaasti tekemällä syöksähdyksiä uhkaksi kokemiaan ihmisiä kohti. Tämä kestää kuitenkin vain muutamia päiviä, ja siihen kannattaa suhtautua maltillisesti ja kärsivällisesti.

”Linnut hyökkäävät harvoin varsinaisesti koskettaakseen, ja niiden torjumiseen pään läheltä riittää käden tai sateenvarjon nostaminen pään ylle suojaksi”, neuvoo ympäristöasiantuntija Tia Lähteenmäki Espoon ympäristökeskuksesta. ”Sateenvarjo on lintuystävällinen suoja, jonka alla kuljetaan kunnes päästään riittävän kauas poikasista tai pesästä. Varis- ja lokkiperheen kiertäminen kauempaa on myös tehokas keino välttää pesäänsä tai poikasiaan puolustavaa lintua.”

Pidä koirat kiinni ja kissat sisällä sekä noudata lintuluotojen maihinnousukieltoja

Monet linnut tekevät pesänsä maahan.

Pelloilla on näihin aikoihin muun muassa kiurujen, töyhtöhyyppien ja paikoin ruisrääkän pesiä ja poikasia, ja metsissä pajulintu ja metsäkanalinnut tekevät pesänsä maahan.

Saariston linnut taas ovat erityisen herkkiä häiriölle.

Yksi ajattelematon maihinnousu pienelle saarelle pesimäaikaan saattaa aiheuttaa koko luodon pesintöjen epäonnistumisen. Noudatathan lintuluodoille merkittyjä maihinnousukieltoja!

Myös koirien ja kissojen kiinnipito on tärkeää.

Ethän päästä kissaa ulos tai koiraa juoksentelemaan pelloille, saariin tai muualle luontoon pesimäaikana.

Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitovelvollisuus on 1.3.–19.8. Vaikka ihminen tai koirakaan ei tahallaan hävittäisi pesiä tai poikasia, häiriö saa emot poistumaan pesältä, jolloin munat ja poikaset jäävät sään ja petojen armoille.

Varikset ja lokit nappaavat minuuteissa yksin jääneet linnunpojat tai munat.

Rusakon poikaset sen sijaan voivat odotella emoaan pitkiä aikoja kasvillisuuden kätköissä. Jätäthän poikaset rauhaan, sillä emo ei ole hylännyt niitä.

Lähde: espoo.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.