Linnunlaulu on totista kilpailua reviiristä ja suvunjatkamisesta – laulutumake surkastuu talveksi

Kevätlaululla koiraslinnut merkitsevät oman reviirinsä, houkuttelevat naaraita paikalle ja varoittavat muita. Tunkeilijat, pysykää loitolla!

Se, mikä kuulostaa ihmiskorvaan aamun ja kevään ylistykseltä, on linnuille totista kilpailua reviiristä ja suvunjatkamisesta.

Lähekkäiset koiraat intoutuvat usein kilpalaulantaan. Kun toinen aloittaa, täytyy toisen koettaa vähän komeammin.

Useimmilla lajeilla vain koiras laulaa

Naaraat osallistuvat harvemmin konserttiin, mutta eivät kuitenkaan jättäydy sivustakatsojiksi. Ne seuraavat korva tarkkana kilpalaulantaa ja tekevät siitä omat johtopäätöksensä.

Parhaat solistit palkitaan puolisolla.

Alkukeväästä laulu on vielä varovaista tapailua. Peipon iloinen luritus saattaa kuulostaa aluksi oudolta. Syy löytyy aivoista.

Lintujen laulutumake surkastuu talveksi ja vertyy hermoyhteyksien palautuessa. Harjoitus tekee mestarilaulajan.

Kiihkein laulukausi alkaa aikaisin keväällä ja kestää kesäkuun puolelle

Äänet vaimenevat, kun pesä on perustettu. Lauluun ei enää ole tarvetta.

Lintumaailmassa parhaat laulajat ovat usein vaatimattoman näköisiä. Vihertävänruskea luhtakerttunen ei tee poikkeusta.

Sen laulu on nopeatempoista, suorastaan ryöpsähtelevän runsasta. Lintu hyppää hetkessä teemasta toiseen. Hätäiset säkeet saattavat kestää vain sekunteja.

Luhtakerttunen on laulajana niin kekseliäs, että se tuskin käyttää kahta samanlaista sikermää. Monet lintuharrastajat pitävät sitä kesäyön solisteista taitavimpana – ainakin, jos laulutaitoa mitataan ohjelmistolla.

Luhtakerttuselta eivät lopu kappaleet heti kesken, sillä se matkii taitavasti muiden lintujen kutsu- ja varoitusääniä.

Tutkijat ovat löytäneet luhtakerttusen laulusta yhteensä yli 200 lintulajin ääniä

Jotkin äänet lintu oppii talvehtimisalueella Afrikassa, toiset se poimii muuttomatkalla ohi lentävien parvien sävelistä.

Matkiminen kannattaa. Parhaat laulutaiturit pärjäävät parinvalinnassa. Monimuotoisimpia säveliä laskettelevat koiraat pariutuvat muita nopeammin keväällä.

Luhtakerttusta kuulee tyypillisesti lähellä vettä sijaitsevien peltojen ja pensaikkojen laitamilla. Kesäkuun alun yöt ovat sille parasta lauluaikaa.

Lähde: Linnunlaulu on totista kilpailua reviiristä ja suvunjatkamisesta, vaikka ihmiskorva kuulee liverryksessä kevään ylistystystä ja silkkaa iloa | Tiede

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.