Suomalaistutkijat tekivät mullistavan löydöksen ”Hiiri käyttäytyi kuin sillä olisi vahvin mahdollinen masennuslääkitys” – voi johtaa uudenlaisen masennuslääkkeeseen

”Hiiri käyttäytyi aivan kuin sillä olisi vahvin mahdollinen masennuslääkitys. Niin tehokas, että sellaista lääkettä ei ole edes olemassa”, kertoo Heikki Tanila.

Suomalaiset tutkijat ovat löytäneet hiireltä mullistavan geenimuunnoksen, joka vähentää ahdistusta ja pelkoa sekä lisää sosiaalista vuorovaikutusta.

”Tutkimusten mukaan vain kaksi kolmesta hyötyy masennuslääkkeestä. Terapian tukihoitona lääkkeet auttavat valtaosaa”, Tanila huomauttaa.

Maailmassa on Maailman terveysjärjestön mukaan lähes 300 miljoonaa ahdistuneisuushäiriöstä ja yli 300 miljoonaa masennuksesta kärsivää ihmistä.

”Löydös on todella mielen­kiintoinen, sillä sen avulla voidaan ehkä kehittää täysin uudenlaisia masennus­lääkkeitä”, kertoo professori Heikki Tanila Itä-Suomen yliopiston A.I.Virtanen -instituutista.

Hiiri syntyi Biokeskus Oulussa Johanna Myllyharjun ja Peppi Karppisen laboratoriossa. Nämä professorit olivat jo vuosia tutkineet elimistön happitasapainon säätelyä, jossa tietyillä entsyymeillä on tärkeä rooli.

He olivat löytäneet tästä entsyymiperheestä selvästi poikkeavan jäsenen, P4h-tm -geenin, joka tuottaa samannimistä proteiinia. Tutkijat poistivat tutkimustaan varten tuon geenin hiiren perimästä.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa Neuropharmacology-lehdessä.

He arvelivat, että geenin poistamisella saattaa olla vaikutuksia muuhunkin kuin happitasapainon säätelyyn. Siksi he lähettivät hiiren Itä-Suomen yliopiston aivosairaustutkijoiden testattavaksi Kuopioon.

Kuopiossa proviisori Henri Leinonen tutkimusryhmineen testasi hiirtä. He laittoivat sen ilmatiiviiseen laatikkoon, jonka sisäilman hiilidioksidipitoisuus nostettiin kymmeneen prosenttiin.

Normaali hiiri saa tässä tilanteessa paniikkireaktion ja jähmettyy. Tämä hiiri ei ollut moksiskaan.

Seuraavaksi he tekivät hiirelle testin, jolla tavallisesti testataan masennuslääkkeen vaikutusta. Hiiri laitettiin korkealaitaiseen vesiastiaan, josta on mahdotonta päästä pois.

Normaali hiiri yrittää ensin vimmatusti pois astiasta, mutta luovuttaa pian ja jää lamaantuneena odottamaan kuolemaa tai pelastajaa.

Tämä hiiri ei koskaan lakannut yrittämästä poispääsyä. Se oli hyvin erikoinen, peloton ja sosiaalinen. Ennen kaikkea se ei koskaan suostunut antamaan periksi.

”Hiiri käyttäytyi aivan kuin sillä olisi vahvin mahdollinen masennuslääkitys. Niin tehokas, että sellaista lääkettä ei ole edes olemassa”, Tanila kertoo.

Hiiri saattaa hänen mukaansa antaa uuden johtolangan psykiatristen sairauksien biologisten mekanismien ymmärtämiseen.

”Sen avulla voidaan ehkä selittää, mitkä tekijät aivoissa säätelevät paniikkia ja mikä laukaisee masennukseen liittyvän luovuttamisrektion”, Tanila kertoo.

Hiiri auttoi tutkijoita löytämään myös yhteyden käyttäytymisen ja aivoanatomian välille. He havaitsivat, että P4h-tm -geeni ilmeni erityisen voimakkaasti aivojen mantelitumakkeessa, joka säätelee tunnetiloja, kuten pelkoa ja ahdistusta.

Tutkijat innostuivat. Tässä olisi ehkä avain aivan uudenlaisen masennuslääkkeen kehittämiseen.

Asiassa on kuitenkin vielä yksi iso ongelma

P4H-TM -geenin puute aiheuttaa nimittäin ihmisillä vaikeaa kehitysvammaisuutta.

Tämä havaittiin muutama vuosi sitten, kun Kainuusta löytyi perhe, jolta puuttui sama entsyymigeeni. Oulun yliopiston johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa havaittiin, että geenipuutos liittyy kehitysvammaisuuteen.

Aluksi luultiin, että harvinaista geenimuunnosta esiintyy vain Suomessa. Sittemmin vastaavia tapauksia on löytynyt eri puolilta maailmaa.

Kehitysvamma johtuu P4H-TM -proteiinin puutteen vaikutuksista lapsen sikiöaikaiseen kehitykseen.

Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä vielä, tulevatko kielteiset vaikutukset esiin, jos proteiinin toiminta estetään vasta aikuisiässä.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa Neuropharmacology-lehdessä.

Lähde: ”Hiiri käyttäytyi kuin sillä olisi vahvin mahdollinen masennuslääkitys” – Suomalaistutkijat tekivät mullistavan löydöksen, joka voi johtaa täysin uudenlaisen masennuslääkkeen kehittämiseen – Hyvinvointi | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.