Hirviemot vieroittavat nyt vasojaan – Hirvikolarien määrä lisääntyy toukokuussa

Nuoret vasat liikkuvat alkukesästä yllättävämmissä paikoissa kuin vanhat hirvet ja uskaltautuvat rohkeammin tielle.

Suurin vuodenaikapiikki hirvikolareiden määrässä osuu syksylle, mutta toinen ajanjakso jolloin sattuu paljon kolareita on touko-kesäkuussa.

Liikenneturvan toimitusjohtajan Anna-Liisa Tarvaisen mukaan hirviemot vieroittavat tämän ja ensi kuun aikana vuoden ikäiset vasansa tehden tilaa uusille vasoille.

Tarvainen kertoo, että hirvikolareita tapahtuu erityisesti vilkkailla kaksikaistaisilla valta- ja maanteillä.

Hirvivaroitusalueilla niitä tapahtuu moninkertaisesti enemmän kuin muilla alueilla. Suurin riski hirvikolariin on alueilla, joissa hirviaidat alkavat ja loppuvat.

Henkilövahinkoihin johtavista hirvikolareista 97 prosenttia ajetaan alueilla, joissa on rajoituksena vähintään 80 kilometriä tunnissa.

Hirvikolarien määrä heijastelee hirvikannan kokoa, ja vasovan hirvikannan ja metsästettävän eläinkannan kokoa seurataankin Suomessa säännöllisesti.

Suurin piikki oli vuonna 2016, jolloin kolareita oli 1881. Tämän jälkeen hirvikolareita on ollut vähenevässä määrin, viime vuonna 1665, Poliisihallituksesta kerrotaan.

Vuoden 2017 hirvionnettomuuksien laskennalliset kustannukset yhteiskunnalle olivat 63,5 miljoonaa euroa.

Anna-Liisa Tarvaisen mukaan vuosituhannen vaihteesta hirvikolarien määrät ovat kuitenkin laskeneet jopa yli 40 prosentilla. Vuonna 2001 Suomessa ajettiin yli 3 000 hirvikolaria.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen sanoo, että kuolemaan johtaneissa hirvikolareissa korostuvat erityisesti moottoripyöräilijät.

Poliisihallituksen Pihajoen mukaan hirvikolareissa kuolee vuosittain 0–3 ihmistä ja loukkaantuu keskimäärin 122.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Jyrki Puseniuksen mukaan metsästyksellä on kolareihin kaksijakoinen vaikutus – metsästämisellä saadaan vähennettyä hirvikantaa ja sitä kautta myös kolareita, mutta syksyllä metsästysaikaan hirvet myös liikkuvat enemmän, mikä aiheuttaa enemmän kolareita.

Syksyisin hirvillä on kiima-aika, mikä lisää erityisesti uroshirvien liikettä. Syksyllä hirvet alkavat myös siirtyä talvilaitumelle.

Lähde: Hirviemot vieroittavat vasojaan – kolarit lisääntyvät touko- ja kesäkuussa | Demokraatti.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.