Päätehakkuut ja hirvituhot kirittävät kuusentaimien kauppaa

Kuusentaimia halutaan nyt istuttaa selvästi enemmän kuin viime vuonna. Kristiinankaupunkilainen Mellanå Plant joutuu osin myymään ei oota.

Kuusentaimien kysyntä on lisääntynyt huomattavasti, kertoo toimitusjohtaja Rainer Bodman Kristiinankaupungissa toimivalta Mellanå Plantin taimitarhalta.

Karkeasti arvioiden kysyntä on viidenneksen suurempaa kuin taimitarhalla etukäteen arvioitiin. Ennakkotilauksen tehneille taimet toimitetaan, mutta muuten ne näyttävät loppuvan kesken.

”Olisiko kyse sitten siitä, että asiakkaat ovat olleet varovaisia ennakkotilauksissaan. Jos ajatellaan viime vuoden hakkuita ja tukin sahausmääriä, molemmat ovat nousseet. Siinä mielessä ongelma on positiivinen.”

Osittain kuusentaimien kysyntä selittyy kuitenkin pahalla hirvitilanteella. Siellä missä hirvikanta on tiheä, männyntaimet katoavat nopeasti parempiin suihin, kun taas kuusentaimet jäävät jäljelle.

”Täällä kuulee kommentteja, että mäntyä on ihan turha istuttaa, joten pistetään kuusta tilalle.”

Bodmanin mukaan männyntaimien kysyntä on hiipunut vähän.

Ideaalitilanteessa kasvupaikka määräisi puulajivalinnan. Jos kuusta istutetaan liian karulle maalle, se ei kasva parhaalla mahdollisella tavalla. Bodmanin mukaan taloudelliset ja jopa kansantaloudelliset tappiot voivat olla merkittäviä sitten, kun ne vuosikymmenten päästä konkretisoituvat.

Mellanå Plant tekee ainoastaan tukkukauppaa eikä myy mitään suoraan metsänomistajille. Taimia päätyy varsin laajalle alueelle etelärannikolta Pohjois-Pohjanmaalle asti.

Taimitarha teki viime vuonna ison investoinnin ja hankki yhden pakkasvaraston lisää. Tähän asti noin viidesosa taimista on säilytetty ulkona, mutta jatkossa kaikki mahtuvat pakkaseen.

”Ulkovarastointi on epävarmaa, kun talvet ovat mitä ovat”, Bodman toteaa.

Pahin tilanne on, jos lumet sulavat kesken talven ja taimien juuret altistuvat kylmälle. Mellanån tarhalla onkin turvauduttu ajoittain lumitykkeihin, jotta ulkovarastoitujen taimien juuret on saatu varmasti lumen peittoon.

Tänä vuonna kevät on saapunut myöhässä, ja Kristiinankaupungissa oli vielä viime viikolla lunta.

Taimitarhan kannalta myöhäinen kevät tarkoittaa toimitusaikaikkunan lyhenemistä: enemmän taimia joudutaan toimittamaan taimitarhalta eteenpäin lyhyessä ajassa, sillä istutukset pääsevät käyntiin tavallista myöhemmin.

Toisaalta ne myös jatkuvat pitkälle kesään, sillä istutuskapasiteettia ei ole käytössä loputtomasti.

”Itse tuotteeseen myöhäinen kevät ei vaikuta nyt, kun taimet ovat pakkasvarastossa”, Bodman toteaa.

Ulkona varastoitujen taimien kanssa joutuu olemaan tarkkana, koska jos ne ehtivät aloittaa kasvun ennen istuttamista, ne kuivuvat herkästi.

Pakkasvarastoituja taimia voi istuttaa huoletta vielä juhannuksen jälkeen.

Lähde: Päätehakkuut ja hirvituhot kirittävät kuusentaimien kauppaa – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.