Herras-, koiras- ja papinmustikka – tunnetko mustikan monet nimet?

Oma maa mansikka, muu maa suutarinmustikka. Murrealueiden erojen vuoksi marjoilla ja kasveilla on omia nimityksiä, jotka eivät aukene ulkopuoliselle. Usein kansankieliset nimitykset johtuvat ulkonäöstä.

Erilaisille luontoaiheisille sanoille suomen kielessä on monia eri synonyymeja. Esimerkiksi lumelle on monta ilmaisua, vaikka kaikki tarkoittavat tuota samaa valkoista, kylmää ainetta.

Marjoista myös mustikalle on kertynyt omia nimityksiään, jotka ovat usein alueellisia murteen takia, toteavat sekä Arktisten aromien Simo Moisio että Kotimaisten kielten keskuksen Kotuksen murresanakirjan toimittaja Kirsti Aapala.

Hauskaa, miten nimitykset ovat tulleet, sanoo myös dosentti Laura Jaakola.

Mustikalla kun on varsin selkeä, tumma väri, niin Suomessa se on “musta”. Muissa kielissä se on kuitenkin käännetty blåbär, blueberry, siis siniseksi, Jaakola jatkaa.

Mustikan monia eri nimityksiä on vaikea laskea murteellisuuden takia, koska murresanoja ei oteta sanakirjoihin mukaan. Erilaiset nimet elävät vain kansankielessä ja asiaan perehtyneiden tiedoissa.

– Voimustikan ja tervamustikan lisäksi on heramustikka, herrasmustikka, koirasmustikka, papinmustikka, pikimustikka, sokerimustikka ja suutarinmustikka, kertoo Kirsti Aapala.

Lähde: Herras-, koiras- ja papinmustikka – tunnetko mustikan monet nimet? | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.