Hirvituhot: Taimikoiden hirvituhot ovat kasvussa osassa Keski-Pohjanmaata

Hirvien tekemät tuhot alueen mänty- ja koivutaimikoissa ovat kasvussa jo toista vuotta peräkkäin. Hirvituhoarviopyyntöjä on tänä vuonna tehty Metsäkeskukseen selvästi edellisvuosia enemmän.

Hirvituhot näyttävät painottuvan Etelä-Pohjanmaalla Suupohjan alueelle ja toisaalta Keski-Pohjanmaan läntisimpien kuntien alueille.

Suurimmaksi osaksi hirvituhot ovat koetelleet Keski-Pohjanmaalla Kälviän, Ullavan, Kaustisen ja Kannuksen alueen metsiä.

Metsäkeskukseen on tullut nelisenkymmentä tuhoarvioilmoitusta Etelä- ja Keski-Pohjanmaan osalta.

Kappalemäärällisesti tuhoja on ilmoitettu enemmän Etelä-Pohjanmaan alueelta, mutta taloudelliset tuhoarviot ovat Keski-Pohjanmaalla suuremmat, summaa johtava asiantuntija Antti Pajula.

Metsissä hirvituhoja ovat lisänneet edellisvuosista kasvanut hirvikanta ja mennyt paksuluminen talvi, jolloin hirvet eivät liikkuneet kovinkaan paljoa.

Taimikoissa suurinta tuhoa hirvet aiheuttavat latvaoksia syömällä, sivuoksien napsiminen, ei niinkään taimikoiden kasvua hidasta. Pajula pitää korkean hirvikannan ”kuriin saamista” ensiarvoisen tärkeänä.

Ensi syksylle on hirvenkaatolupia tulossa ja toivon todella, että ne käytettäisiin kaikki, hän aprikoi.

Taimikoiden pahimmat hirvituhot keskittyvät niille alueille, joilla susikanta on tiheä.

Tämä johtunee siitä, että tiheä susikanta on laumaannuttanut hirviä ja tehokas koirilla tapahtuva hirvenmetsästys on susien vuoksi vaikeutunut, arvioi Suomen metsäkeskuksesta Antti Pajula.

Metsänomistajat voivat jättää taimikkotuhoilmoituksia syys-lokakuulle saakka.

Lähde: Taimikoiden hirvituhot ovat kasvussa osassa Keski-Pohjanmaata

Kategoria(t): Metsänhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.