Professorin mukaan Kainuu on rikas maakunta – ”Muualla tarinat ovat pikkuhiljaa hävinneet”

Professori Reijo Heikkinen koluaa, eikä aio sitä lopettaa. Koluamisen kohteena on vanhat tarinat, joita Kainuussa miehen mukaan riittää.

Professori ja tietokirjailija Reijo Heikkinen on ihminen, keneltä voi kysyä lähes mitä vaan saaden vastineeksi pitkän vastauksen. Itseään hän kuvailee koluajaksi.

Kai tässä on vuosien varrella jäänyt erilaisia tarinoita korvien väliin. On vaikeaa sanoa, mikä on paras tarina. Heikkinen miettii vain hetken, ja muistaa Eino Leinon patsaaseen liittyvän tarinan.

Patsaan juurella oli laitapuolen kulkija ja hän tämmöisessä leinolaisessa hengessä pohti miten runot rimmaa. Hän naukkaili olutta tölkistä ja ryhtyi sitten runoilemaan.

”Mi’ tarkoitus on elämän raskaan, joka joskus on hukkuva linnunpaskaan”, Heikkinen riimittelee.

Eli kun se patsas oli aivan linnun ulosteessa. Kyllähän siinä elämän tarkoituksen pohtimisisessa oli leinolaista henkeä.

Mutta mikä sitten on ihmisen elämän tarkoitus, Reijo Heikkinen?

Kai kaikilla ihmisillä on joku tarkoitus, ihminen kokee itsensä merkittäväksi ja tärkeäksi. Kun kokee antavansa jotain muille ihmisille. Kai meikäläiselläkin on joku tarkoitus, kun olen tätä maakuntaa kolunnut.

Tekemätöntä työtä ja kyntämättömiä sarkoja

Reijo Heikkinen kertoo koluamisen jatkuvan. Ei siitä ole päässyt eroon. Se on aika hauskaa. Varsinkin tällaisessa maakunnassa, kun täällä on tekemätöntä työtä ja kyntämättömiä sarkoja.

Kainuuta Heikkinen pitää rikkaana maakuntana. Mies arvostaa vanhojen ihmisten tarinoita.

Kai meikäläiselläkin on joku tarkoitus, kun olen tätä maakuntaa kolunnut. – Reijo Heikkinen

Täällä Kainuussa kokee ahaa-elämyksiä. Meitä, jotka koluavat menneisyyttä, ei ole tungokseksi täällä. Kainuu on rikas maakunta, kansanperinnettä on runsaasti.

Muualla tarinat ovat pikkuhiljaa hävinneet. Täällä on syrjäseuduilla vanhoja ihmisiä, jotka vielä muistavat tarinoita ja kertomuksia.

Reijo Heikkinen on yksi viidestäkymmenestä kainuulaisesta, jotka valittiin Kajaanin Nuorkauppakamarin yleisöäänestyksessä kaikkien aikojen aktiivisimmiksi kainuulaisiksi. Yle Kajaani esittelee yhden valitun kerran viikossa vuonna 2016.

Lähde: Professorin mukaan Kainuu on rikas maakunta – ”Muualla tarinat ovat pikkuhiljaa hävinneet” | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.