Majavaa saa metsästää huhtikuun loppuun asti, arvioiden mukaan lattahäntien määrä kasvamassa – Majavien aiheuttamia vahinkoja ei korvata valtion varoista

Keväisellä majavajahdilla voidaan ehkäistä niiden aiheuttamia metsä- ja peltovahinkoja. Viimeisten arvioiden mukaan Suomen majavamäärä on kasvamassa, tiedottaa Suomen riistakeskus.

Majavalaskennat suoritetaan kolmen vuoden välein, ja Luonnonvarakeskus arvioi niiden perusteella eläinten määrään.

Viimevuotisen pesälaskennan perusteella euroopanmajavia arvioitiin olevan noin 3 300–4 500 yksilöä ja kanadanmajavia noin 10 300–19 100 yksilöä. Molempien lajien pesiä ilmoitettiin enemmän kuin vuoden 2013 laskennassa.

Myös pesätiheys kasvoi.

Laskennan aineiston keruu suoritettiin ensimmäistä kertaa sähköisesti, joka Riistakeskuksen mukaan osaltaan saattaa selittää aikaisempaa suurempaa ilmoitettujen pesien määrää.

Tärkeintä majavien aiheuttamien vahinkojen torjumisessa on tarkkailla kesäaikana eläinten määrän muutoksia ja mitoittaa metsästys niiden perusteella.

Majavan metsästys alkaa 20. elokuuta ja jatkuu huhtikuun loppuun.

Pyyntivälineenä käytetään pääasiassa kivääriä, metsästysjousta tai heti tappavia rautoja.

Kanadanmajavaa saa metsästää metsästysoikeuden haltijan luvalla. Euroopanmajavan metsästäminen vaatii Suomen riistakeskuksen myöntämän pyyntiluvan.

Viime vuonna saaliiksi saatiin 200 euroopanmajavaa.

Se on levinnyt lähes koko Satakuntaan, osaan Etelä-Pohjanmaata ja rannikko-Pohjanmaan eteläosiin. Lajin levinneisyyden ydinalue Satakunnassa käsittää Kokemäenjokivarren Porista Kokemäelle ja toisaalta Porista pohjoiseen Merikarvian-Siikaisten alueelle.

Myös Lapissa euroopanmajava on lisääntynyt ja levittäytynyt uusille alueille.

Riistakeskuksesta muistutetaan, että ennen metsästyksen aloittamista on syytä varmistua siitä, että alueella tavattavat majavat ovat kanadanmajavia.

Jos havaitsee majavan tekemän padon, siitä pitäisi ilmoittaa maanomistajalle tai paikalliselle metsästysseuralle.

Padon saa purkaa vain maanomistajan luvalla seuraavina ajanjaksoina:

1) 15.6.–15.9. Lapin maakunnassa;

2) 15.6.–30.9. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa,

3) 15.6.–15.10. Pohjanmaan, Keski- Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan, Keski- Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa;

4) 15.6.–31.10. välisenä aikana muualla Suomessa.

Muuna aikana asuttua pesää, siihen liittyvää patoa tai muuta majavan rakennelmaa ei saa rikkoa.

Lähde: Majavaa saa metsästää huhtikuun loppuun asti, arvioiden mukaan lattahäntien määrä kasvamassa – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.